UNIZO ziet heel wat positieve elementen in akkoord superkern en wacht nu op de details

UNIZO ziet heel wat positieve elementen in de maatregelen die zonet door de superkern werden aangekondigd, waaronder de verlenging tot eind augustus van de tijdelijke werkloosheid door corona-overmacht en het overbruggingsrecht voor zelfstandigen, die cruciaal zijn voor de liquiditeit van onze kmo's en het inkomen van werknemers en zelfstandigen. Ook de specifieke steunmaatregelen voor sectoren in zware moeilijkheden, waaronder de extra verlenging van de tijdelijke werkloosheid tot eind dit jaar, een btw-verlaging voor de horeca en een gedeeltelijke vrijstelling van bedrijfsvoorheffing voor wie werknemers na tijdelijke werkloosheid terug aan het werk zet, worden door UNIZO bijzonder gunstig onthaald. "Die laatste is een erg slimme maatregel die werkgevers zal aanmoedigen om mensen opnieuw aan het werk te zetten", aldus Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. Op de eerder deze week al aangekondigde uitbreiding van de looptijd en bankgarantie voor coronaleningen reageerde UNIZO al positief.

Intussen vindt UNIZO in het akkoord evenwel niets terug over een tijdelijke uitbreiding van de tax shelter voor starters naar álle kmo's, zoals eerder gevraagd door UNIZO, om het kapitaal van onze kmo's te versterken. In een UNIZO-bevraging daarover gaf alvast 1 op 6 kmo's aan van de mogelijkheid gebruik te zullen maken, als de kans zich zou voordoen. Nog eens 50 % wou de optie minstens ernstig in overweging nemen. "We hopen dat er alsnog beweging komt in dit dossier", zegt Danny Van Assche van UNIZO daarover.

UNIZO kijkt nu vooral uit naar de details van de genomen maatregelen, voor een grondige evaluatie.

Info: Ondernemers met vragen naar aanleiding van de coronacrisis vinden heel wat informatie op de UNIZO-infopagina www.unizo.be/corona. Ze kunnen ook de klok rond terecht bij de UNIZO Coronalijn, op het nummer 0800 20 750, via mail ondernemerslijn@unizo.be en via chat (enkel tijdens kantooruren) op www.unizo.be.

Bekijk ook het UNIZO Coronajournaal op www.unizo.be/unizojournaal.

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans,
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be

Meer over: Corona