Vennootschap oprichten? Dat kan voortaan digitaal!

Sinds 1 augustus moet je niet meer fysiek bij de notaris langs om je vennootschap op te richten. Voortaan kan je de oprichtingsakte via videoconferentie digitaal tekenen. Een ferme tijdsbesparing zodat je meer ruimte overhoudt om te ondernemen! En bovendien een Europese primeur. 

Eind maart introdocueerde vice-eersteminister en minister van Justitie een wetsontwerp om het digitaal tekenen van een oprichtingsakte mogelijk te maken. Het verlijden van de authentieke akte kan nu via elektronische ondertekening tijdens een videovergadering met de notaris. Dit geldt voor alle rechtspersonen. Deze digitalisering kost je niets extra. 

StartMyBusiness

De Federatie van het Notariaat (Fednot) ontwikkelde bovendien het platform StartMyBusiness  waar je voortaan je bedrijf gemakkelijk online kan oprichten. Inloggen kan via je eID of via de app itsme. Via het platform kan je de gegevens invullen die de notaris en zijn medewerkers nodig hebben om de oprichtingsakte op te stellen. StartMyBusiness bevat ook informatie over de juridische aspecten van ondernemen. Voor bijkomende uitleg kunnen ondernemers uiteraard terecht bij hun notaris. Want het advies van de notaris blijft cruciaal. Die weet als geen ander welke rechtsvorm het meest geschikt is en hoe hij de statutaire bepalingen juist moet opstellen. Zo moet je stilstaan bij vragen als 'hoe kan je je gezin het best beschermen tegen mogelijke schuldeisers', 'wat dient er te gebeuren bij overlijden', enz. Allemaal vragen waarop jouw notaris het antwoord weet. 

Kiezen voor een eenmanszaak of een vennootschap? Lees onze Snelwijzer!

Onder welke rechtsvorm onderneem je het best? Richt je een vennootschap op, of werk je in een eenmans- of handelszaak? Of vorm je je huidige eenmanszaak best om tot een vennootschap? Wat zijn de voor- en nadelen? Opdat jij de beste keuze kan maken, zetten we de meest relevante verschilpunten op een rij in een handige Snelwijzer.

Downloaden maar!