Verplicht inschakelen van bewakingsfirma voor covid-toegangscontrole in winkels vanaf 400 m² geschrapt

UNIZO reageert opgelucht en tevreden nu winkels van meer dan 400 vierkante meter niet langer verplicht worden om een bewakingsfirma in te schakelen voor de covid-toegangscontrole in hun winkels. "Toen we die verplichting lazen bij de publicatie van de FAQ bij het ministerieel besluit, hebben we meteen gereageerd", legt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO uit. "Dat de verplichting nu ook daadwerkelijk uit de FAQ is verdwenen, met respect voor de wet, beschouwen we als een belangrijke overwinning van de redelijkheid. We zijn de bevoegde minister, Annelies Verlinden, erkentelijk voor het snelle schakelen."

Nog steeds - en dat is ook geen probleem - wordt van de handelaars gevraagd dat ze toezien op de naleving van de coronamaatregelen bij het betreden van hun winkel: het verplicht dragen van een mondmasker, het beperken van het aantal gelijktijdige winkelbezoekers, het handhaven van de social distancing... "Wat onze handelaars al kennen en correct toepasten tijdens de vorige maanden", gaat Danny Van Assche van UNIZO verder. "Zij en hun medewerkers willen, net als de rest van de bevolking, zo weinig mogelijk coronabesmettingen en zijn heel gemotiveerd om de regels toe te passen en te handhaven. Het inschakelen van een bewakingsfirma is daarbij niet nodig, zoals onze handelaars tot nu toe al bewezen."

Dat wordt nu ook impliciet erkend in de aangepaste FAQ, waarin wordt verwezen naar de bevoegdheid van onder meer het  winkelpersoneel om via eigen middelen en maatregelen de toegang tot de zaak ordentelijk te regelen: digitale infoschermen, affiches, een medewerker die de klanten aan de ingang informeert, die winkelwagentjes desinfecteert en aanreikt, die eventuele reservaties verifieert...

"Voor heel wat handelaars verdwijnt hiermee een zwaard van Damocles dat sinds vanmorgen als een schaduw over hun heropening hing", weet Danny Van Assche, "Het is goed dat ze zich tenminste al geen zorgen meer moeten maken over deze nodeloze extra kost in een context waarin ze het sowieso al financieel moeilijk hebben. We wensen hen een succesvolle Winkelhiermaand toe."

Info: Voor meer info over de Winkelhier-maand, kijk op www.winkelhiermaand.be.

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
M 0478/22 37 51 – E filip.horemans@unizo.be

Meer over: Corona