Vijf vragen aan een Bekende Ondernemer

GERT VOORJANS

Op zijn zestigste kan interieurarchitect Gert Voorjans terugblikken op een waanzinnige carrière. Zo richtte Voorjans de winkels in van modeontwerper Dries Van Noten en mocht hij Mick Jagger tot zijn privéklanten rekenen. Het brede publiek maakte dit voorjaar kennis met de extravagante designer in het VTM-programma Huis Gesmaakt.

Tekst Katrien Elen – Foto Wim Kempenaers

Wat was je beste investering ooit?

“Ik studeerde binnenhuisarchitectuur in Hasselt en later kunstgeschiedenis in Sienna en Londen. Een gedegen opleiding is belangrijk in deze job. Ook al liggen mijn ontwerpen niet in de lijn van de moderne architectuur die we tijdens onze studies moesten bestuderen, toch was die basis nodig om mijn eigen pad te vinden.”

Als je dit niet deed, wat zou het dan geworden zijn?

“Landschapsarchitectuur. Dat het interieurinrichting werd, komt door de meubelzaak van mijn ouders. Ik vind het bijzonder ontspannend om in de tuin te werken, composities te maken en de planten te zien groeien. Een landschap is nooit af. Elk seizoen ziet het er anders uit. In mijn interieurs is het net zo. Ik laat altijd een muur of kamer blanco. De bewoners moeten die kunnen invullen.”

Is succesvol ondernemen gemakkelijker als ze je naam kennen?

“Ja, in mijn branche is ouder worden een voordeel. Bij de start van mijn carrière moest ik klanten echt overtuigen. Interieurinrichting is een grote investering. Mensen willen waar voor hun geld en spelen dus op zeker. Ondertussen is mijn werk gekend. Ik hoef niet langer mijn overredingskracht te gebruiken. Een televisie-effect is er niet. De meeste klanten voor wie ik werk, hebben het programma nooit gezien. Waarom ik het dan doe? Tijdens de pandemie kwam er tijd vrij. In plaats van in een hoekje te zitten treuren, blijf ik graag in beweging. Af en toe horen daar onverwachte dingen bij. En het zet mijn job eens in een ander perspectief, weg van het elitaire.”

Vul aan: het belangrijkste moment van mijn dag is…

“De ochtend. Dan ben ik fris en helder en koester ik een kinderlijk enthousiasme over wat de dag zal brengen. ‘s Avonds heeft dat onbeschreven blad vaak een dosis realiteit over zich heen gekregen. Ik vind het dus zalig om vroeg wakker te worden en al een uurtje te werken vooraleer mijn medewerkers arriveren.”

Van welke fout ben je blij dat je ze gemaakt hebt?

“Ik heb angstvallig vermeden om fouten te maken. En dat verwijt ik mezelf wel eens. Ik had vaker grote risico’s moeten nemen, maar dat zit niet in mijn natuur. Een jaar lang rond de wereld reizen en dan met een frisse geest helemaal opnieuw beginnen. Ik kon het niet. Ik ben me altijd blijven vastbijten in mijn job, iets anders voelde als opgeven.”

www.gertvoorjans.com

Wil je inspirerende ideeën opdoen?

In het UNIZO OndernemersForum werk je in een aantal sessies samen met andere ondernemers en een expert rond een bepaalde uitdaging. Onze experts reiken extra inspiratie aan en gaan in dialoog met jou en jouw collega’s. Onder gelijkgestemden deel je relevante ervaringen en verwerf je nieuwe inzichten.

Welk thema interesseert jou?

Meer over: Ondernemersforum