Voorproefje ZO: Ontkomen aan de effectentaks? Dat doe je zo!

Er is een nieuwe taks op effectenrekeningen van 500.000 euro en meer. In de feiten zullen tal van zelfstandigen dit feestje mogen betalen. We zochten uit welke omwegen er zijn. 

Sinds 1 januari zijn we opnieuw een vermogenstaks rijker: de effectentaks. Die werd aangekondigd als een rijkentaks, maar ondertussen is duidelijk dat de middenklasse het gelag zal betalen. Effectenrekeningen waarop minstens 500.000 euro staat worden geviseerd. Voor zelfstandigen is zo’n spaarpotje geen teken van rijkdom, maar pure noodzaak om hun karige pensioen aan te vullen. 

Zware lasten voor beleggers

Alles bij elkaar beginnen de fiscale lasten en heffingen op spaargeld hiermee behoorlijk op te lopen in ons land. Een kort overzicht: bij aankoop van een belegging moet je beurstaks betalen. Het tarief voor aandelen is vanaf dit jaar opgetrokken tot 0,35%, wat de hoogste transactietaks voor aandelen is in de hele wereld. Verkoop je de aandelen later opnieuw dan betaal je voor de tweede maal beurstaks. Tussenin moet je van je ontvangen dividenden (boven de grens van 640 euro) 30% roerende voorheffing afdragen. En daarbovenop komt vanaf nu ook nog 0,15% effectentaks. Dat tarief mag dan peanuts lijken, alles bij elkaar staat ons land volgens de OESO nu op de vierde plaats wat betreft beleggingsbelastingen. Alleen in Canada, Frankrijk en Groot-Brittannië worden beleggers nog zwaarder belast. 

Uitwegen voor de effectentaks

Het mag dan ook niet verwonderen dat beleggers al volop bezig zijn uitwegen te zoeken voor de effectentaks. Een eerste vluchtweg is snel gevonden. Sommige spaar- en beleggingsproducten vallen namelijk niet onder de taks, en bieden zo een gemakkelijke uitweg. Op dat lijstje staan spaar- en termijnrekeningen, pensioenspaarbeleggingen en verzekeringsbeleggingen. Goed om weten is dat zowel tak 21-rekeningen (met een gewaarborgd rendement) als tak 23-beleggingen (die gekoppeld zijn aan beleggingsfondsen) vrijgesteld zijn van de effectentaks. Sinds de aankondiging van de taks stellen bankiers hiervoor een verhoogde belangstelling vast. 

Welke de andere vluchtwegen zijn? Dat ontdek je in het volgende nummer van ZO Magazine! Houd je postbus maar in het oog!