Waarom je best dit jaar nog investeert in zonnepanelen voor je zaak

Publireportage

1 op 5 bedrijven produceert zelf al groene energie, driekwart daarvan kiest voor zonnepanelen. Dat is geen verassing gezien je met de installatie van zonnepanelen meteen kan besparen op je energiefactuur en meer onafhankelijkheid bent van schommelende energieprijzen. Niets nieuw, maar iedereen die in 2020 nog een zonnepaneleninstallatie plaatst heeft de keuze tussen 2 verschillende nettarieven. Met de juiste keuze kan je tientallen tot honderden euro’s besparen op jaarbasis.  

Behoudt gedurende 15 jaar het recht op de terugdraaiende meter als tarief

Elke zonnepaneleninstallatie in Vlaanderen met een vermogen lager dan 10kW geplaatst voor 2021 behoudt namelijk gedurende 15 jaar het recht op het terugdraaiende principe als tarief. U zal het stroomverbruik van uw zaak compenseren door zelf stroom te produceren met de productie van uw zonnepaneleninstallatie. Het voordeel van het terugdraaiende principe is dat het net als een batterij functioneert en het niet uitmaakt op welk moment u de elektriciteit geproduceerd door uw zonnepanelen consumeert.

Plaatst u na 2021 een PV-installatie? Dan valt u automatisch onder het nieuwe nettarief waarbij u wordt afgerekend op basis van wat u werkelijk afneemt van het net. De energiefactuur wordt in dit geval niet meer gecompenseerd door de energie die u op het net injecteert. Hoe groter de stroomafname van het net, hoe duurder dus om in het nieuwe nettarief te stappen. De samenloop van stroomproductie en verbruik is hierbij dus belangrijk.

“Ons advies? Investeer dit jaar nog en geniet 15 jaar van het terugdraaiend principe”, klinkt het bij Luminus. “Dat geeft de tijd om eventuele aanpassingen te maken aan uw verbruik en infrastructuur, vooraleer u overschakelt op het nieuwe nettarief dat van toepassing is voor installaties geplaatst vanaf 1 januari 2021.

Bereken hoeveel uw zaak kan besparen met zonnepanelen

Minder bedrijfskosten betekent meer rendement. “Met Luminus helpen we uw investeringskosten doordacht te verlagen en uw rendement te verhogen.”

Bereken hoeveel u kan besparen met de plaatsing van zonnepanelen en krijg meteen een inschatting van de kostprijs van een installatie op maat van de energiebehoefte van uw zaak of thuiskantoor.

Of geïnteresseerd in zonnepanelen en liever een expert ter plaatse? Vraag dan uw bezoek aan en krijg persoonlijk advies op maat van uw zaak, zonder enige verplichting.

 

Druk verder de financiële kostprijs van uw zonnepanelen met de investeringsaftrek

De verhoogde investeringsaftrek bij de installatie van zonnepanelen biedt vennootschappen en zelfstandigen een fiscaal voordeel. Het laat toe om 13,5% van de aankoopwaarde van de geplaatste zonnepanelen eenmalig af te trekken van de belastbare winst. Is uw winst in het investeringsmarge niet hoog genoeg om het bedrag volledig af te trekken? Dan draag u dit over op de winst van de komende fiscale periode. Dankzij onderstaande keuzetabel weet u meteen voor welk percentage uw investering onder de verhoogde investeringsaftrek valt.
 
Bovendien resulteert het in een daling van de verschuldigde personen- of vennootschapsbelasting, waardoor ook de effectieve financiële kostprijs van de investering in zonnepanelen daalt. Door de afschrijving op het actiefbestanddeel jaarlijks als kosten in te brengen, wordt de kostprijs van de investering doorheen de jaren ook gedrukt.

 

(Bovenstaande bijdrage kwam tot stand in samenwerking met Luminus N.V.)

Meer info: www.luminus.be/pro.