Wat verandert er op 1 mei?

Op 1 mei zijn een aantal nieuwigheden in werking getreden. Wij lijsten ze graag voor je op! 
 
 1. Nieuwe opzegtermijnen: In geval van ontslag door de werkgever wordt de opzegtermijn vanaf 1 mei tijdens de eerste 3 maanden van de arbeidsovereenkomst ingekort tot 1 week. Daarna bouwt deze verder op. 

  Meer info opzegtermijnen

 2. Recht op de-connecteren: Met het oog op mogelijke burn-out of werkstress, werd het recht op 'de-connecteren' ingevoerd. Concreet, in overleg en op vraag van het personeel moet elke werkgever afspraken maken over hoe het personeel kan de-connecteren van het werk en van zijn digitale communicatiemiddelen.

  Recht op de-connecteren

 3. Invoering Startersjobs: Vanaf 1 mei wordt het interessanter om jonge werkzoekenden (18-21 jaar) aan te werven. Als werkgever betaal je een lager brutoloon, terwijl de werknemer toch hetzelfde nettoloon behoudt.

  Wat zijn startersjobs? 

 4. Wijziging Insolventierecht: Ten slotte wijzigt ook het zogenaamde insolventierecht (faillissementswet en de WCO). Daardoor zullen ook vrije beroepers voortaan failliet verklaard kunnen worden, worden faillissementsdossiers volledig digitaal behandeld en zal het gemakkelijker worden om opnieuw te starten als ondernemer (al tijdens een lopend faillissement).

  Wijzigingen WCO

Thema: Juridisch