Wees hackers te slim af bij online bankieren met Isabel

Wees hackers te slim af bij online bankieren met IsabelVolgens de krant De Tijd van 22 mei verloren meerdere ondernemers en vrije beroepers geld aan hackers bij gebruik van het Isabel-platform voor professioneel online bankieren. Isabel zelf wil niet spreken van een systematische aanval en benadrukt de verschillende beveiligingsmaatregelen die het neemt. Een paar tips van Isabel om hackers te slim af te zijn.

Visuele inspectie van gereedstaande betalingen: hoewel de hackers de transacties meteen verwijderen nadat ze zijn uitgevoerd, zijn de ongeoorloofde transacties wel zichtbaar voor zij ondertekend moeten worden. Isabel roept gebruikers dan ook steeds op om gereedstaande betalingen aandachtig te inspecteren voor ondertekening.

Inspectie als de kaartlezer op onverwachte momenten biept: Dridex laat hackers toe om in de achtergrond een Isabel-scherm te openen zonder dat de gebruiker dit ziet, en in dat scherm betalingen aan te maken. Wat de hacker niet kan, is de betaling ondertekenen – dat kan alleen de gebruiker zelf. De kaartlezer zal dus biepen en vragen om de PIN-code in te geven als de hacker probeert om de betaling te laten ondertekenen. Isabel roept op om alle gereedstaande transacties goed te inspecteren als de kaartlezer onverwachts biept.

Update virusbescherming: Isabel wijst gebruikers op het belang om een up to date virusbeschermer te installeren. Wie vreest dat zijn PC geïnfecteerd is, ondertekent best geen transacties meer en neemt meteen contact met de helpdesk van Isabel of met de eigen IT-verantwoordelijke. (Helpdesk Isabel Nederlandstalig: 02 404 03 35).

Dual signing: de hackers hebben het vooral gemunt op kleinere bedrijven waar één enkel persoon alle transacties uitvoert. Het systeem van "dual signing", waarbij elke betaling door 2 personen moet worden ondertekend, biedt een betere bescherming tegen de hacking.

 

Meer over: Banken, Beveiliging