Woningpas voortaan ook beschikbaar in naam van je onderneming

Het toepassingsgebied van de woningpas, het digitaal paspoort van je woning - gelegen in het Vlaams Gewest - wordt uitgebreid. Vanaf nu kun je ook in naam van een onderneming de woningpas raadplegen en delen met derde partijen. Deze uitbreiding zorgt ervoor dat je als ondernemer op een efficiëntere manier toegang hebt tot alle informatie die de overheid heeft over je woning(en).

Tot op heden was de woningpas enkel beschikbaar voor natuurlijke personen. Vanaf nu kan je ook als ondernemer in het Vlaams Gewest de woningpas raadplegen voor woning(en) die in eigendom zijn van je onderneming. Ben je de wettelijk vertegenwoordiger, zoals een zaakvoerder, algemeen of gedelegeerd bestuurder,... dan kan je dit automatisch. Daarnaast kan je ook toegangsrechten aan derden toekennen. Op die manier hebben medewerkers, boekhouders en andere belanghebbenden eveneens de mogelijkheid om als gebruiker de woningpas van je onderneming te raadplegen.

Zowel een wettelijk vertegenwoordiger als gebruiker met toegangsrecht kunnen je woningpas in naam van de onderneming met derde partijen delen. Deze derde partijen kunnen nu zowel natuurlijke als rechtspersonen zijn. Zo kan een kandidaat- koper, kandidaat-huurder, immomakelaar, notaris of renovatieadviseur zich maximaal over je woning informeren.

Deze uitbreiding is nuttig in het kader van de renovatieverplichting voor residentiële gebouwen die in 2023 van start gaat. De woningpas zorgt niet alleen voor een administratieve vereenvoudiging, maar ondersteunt ook het volledige renovatietraject. De tool biedt een handig overzicht van de stappen die je moet doorlopen tijdens het (ver)bouwen, (ver)kopen of (ver)huren van de woning. Ook de volgorde van de uitvoeringswerken, de kostprijs, de resultaten van het EPC en de bijhorende premies vind je hier terug.

Je kan de woningpas van je woning eenvoudig raadplegen op https://woningpas.vlaanderen.be/ door in te loggen met je e-ID, token of via de itsme®-app. Om woningpas nog toegankelijker te maken, kan je als ondernemer vanaf nu ook vanuit het e-loket voor ondernemers van VLAIO (www.e-loketondernemers.be) rechtstreeks naar de woningpas van je woning(en) navigeren.

Wat is de woningpas?

Bij het (ver)bouwen, (ver)kopen of (ver)huren van een woning komen veel paperassen kijken. Daarom bundelde de Vlaamse overheid alle relevante info over je woning in de woningpas: een digitaal paspoort voor je huis. De woningpas bevat nuttige informatie rond energie, isolatie, de aanwezige installaties, uitgevoerde renovatiewerken waarvoor je een premie ontving, relevante bodeminformatie, informatie over de woningkwaliteit, de riolering, de mobiscore en stedenbouwkundige vergunningen. Het bevat ook een tool waarmee je een eigen energiescore kan berekenen en de woningkwaliteitswijzer waarmee je de kwaliteit van je woning kan checken. Daarnaast kan je in de woningpas een overzicht vinden van nodige attesten bij (ver)koop, (ver)huur, (ver)bouw en een overzicht van beschikbare premies voor aanpassingswerken aan je woning. De woningpas werd gelanceerd in 2018.

Brussel

Deze woningpas is er enkel voor de woningen die in het Vlaams Gewest gelegen zijn. Voor het Brussels Gewest bestaat er geen gelijkaardig instrument. Wel kan je informatie vinden over de woningbouw en huisvesting via www.urban.brussels en www.huisvesting.brussels

Meer over: Energie, Huur, Handelshuur, Herstellingen en verbouwingen