Worden herbruikbare verpakkingen in de winkel toegelaten?

Jouw klant brengt soms zijn eigen (herbruikbare) verpakkingen mee om zijn levensmiddelen af te halen? Kan dat? Wat zegt de wetgeving?

De huidige voedselwetgeving verbiedt niet dat consumenten hun eigen verpakking meenemen naar de winkel om hun inkopen in te verpakken. Dat wil echter niet zeggen dat een handelaar alle situaties waarmee hij te maken krijgt, moet aanvaarden.

Moet jij als handelaar alle soorten verpakkingen aanvaarden?

Het FAVV laat (herbruikbare) verpakkingen van consumenten toe, maar onder bepaalde voorwaarden : 

  • De verpakking die de consument aanbiedt (doos, fles, zak,...), moet proper zijn. De verpakking die je hanteert, mag uiteraard geen bron van besmetting van jouw infrastructuur vormen.
  • Deze verpakking moet geschikt zijn om voeding in te verpakken (een plastic zak die je kreeg bij aankoop van schoenen is niet geschikt, de plastic fles die een wasverzachter bevatte ook niet,...). Een verpakking die geschikt is om levensmiddelen te verpakken kan je bijna overal kopen! Die verpakking draagt het logo van een glas en een vork (of dit logo wordt aangegeven op het etiket van het aangekochte product), waaruit blijkt dat het materiaal geschikt is om met levensmiddelen in contact te komen. Eveneens te onthouden: zure voedingsmiddelen mogen niet worden meegenomen in een aluminium verpakking (risico op chemische reactie).

Bovendien, indien je van oordeel bent dat de door de consument meegebrachte verpakking niet aan bovenstaande criteria beantwoordt, dan mag je die weigeren. Denk eraan dat je achter de toonbank instaat voor de voedselveiligheid!

En hoe zit het met het principe van aansprakelijkheid in dit verhaal?

Je bent professioneel en dus verantwoordelijk voor de netheid en hygiëne van je toonbank, van je etalages en van je materiaal.

Zodra je daarentegen het levensmiddel in de aangeboden verpakkingen hebt afgeleverd, is het de consument die verantwoordelijk is voor de kwaliteit van de in zijn verpakkingen bewaarde producten.

 

Meer informatie?

www.favv.be > Consumenten > Dagelijks leven > Aankoop > Boodschappen doen en je eigen doosjes meenemen: natuurlijk!