“Via YouTube spreken we een wereldwijd publiek aan”

Had clavichordspeler en organist Wim Winters 300 jaar geleden geleefd, had hij zo gepast in de economische context van toen. Vandaag is er als klassiek geschoold muzikant wel iets meer creatieve ondernemingszin nodig. Samen met zijn echtgenote Anja, zijn administratieve rots in de branding, wil hij via zijn muziekplatform Authentic Sound muziekliefhebbers uit de hele wereld informeren en inspireren. 

Toen hij op zijn 13de een internationale muziekwedstrijd won, besloot Wim Winters beroepsmusicus te worden. Na zijn opleiding in Amsterdam, werkte hij eind jaren ‘90 zelfs nog even in de supermarkt van zijn ouders waar ook zijn huidige echtgenote Anja een professionele uitdaging vond. Toen de kerkfabriek in Beringen een jaar later een ontwerper zocht voor de restauratie van een historisch orgel, ging hij zich hier verder in verdiepen. Dé reden waarom Wim in 1996 zijn activiteiten op zelfstandige basis ging verderzetten.

Orgelarchitect
Eigenlijk kan je Wim nog het best vergelijken met een architect. Maar dan voor orgels. “Eerst en vooral analyseer ik het hele instrument en breng ik de historische materialen in kaart. En dan werk ik voor het restauratieproject een voorstel uit, dat ik nadien ook helemaal uitteken.” Toch is het geen makkelijke sector, zo blijkt.  “Net omdat er zoveel betrokken partijen zijn, komt er een hele papierwinkel bij kijken. Bovendien zijn de restauratiebudgetten er sinds 2008 sterk op achteruit gegaan, wat het op termijn noodzakelijk maakt om onze activiteiten te diversifiëren. Een waarom niet met muziek?”

Contius-orgel Sint-Michielskerk
Vandaag heeft Wim een tiental restauratiedossiers achter zijn naam staan, met daarbovenop wel een heel uniek project: de bouw van een groot historisch orgel in de Sint Michielskerk in Leuven dat in volle uitvoering is. Het betekende een keerpunt. “Toen mijn ouders de supermarkt moesten overlaten en ten slotte ook Anja daar vertrok, moesten we op zoek naar een nieuwe uitdaging. Anja besloot om zich te gaan herscholen als fiscaliste. Zelf bleef ik me vastbijten om dit unieke project toch mogelijk te maken. Wat uiteindelijk - met de hulp en inzet van velen - ook lukte. Tijdens dit project kwam ik in contact met orgelbouwer Joris Potvlieghe die me een uniek clavichord bouwde waarop ik al snel concerten ben gaan spelen.”

YouTube
Helaas kan je als musicus niet elke dag concerteren. “Daarom ben ik in 2013 YouTube-filmpjes beginnen posten, wat geresulteerd heeft in een eigen kanaal met bijna 15 000 volgers. Om een eigen community uit te bouwen, volgde ik online lessen. Het heeft een tijdje geduurd vooraleer ik precies wist welke richting ik ermee uit wilde gaan, maar vandaag is alles 100% samengekomen met alles wat ik 25 jaar geleden al wilde doen.”

Authentic Sound
“Met Authentic Sound leggen we de focus op een temporeconstructie van de klassieke muziek uit de late 18de, begin 19de eeuw. Uit YouTube’s statistieken blijkt dat daar wereldwijd enorme interesse voor is. Ook al blijft alles niche wat we doen, er is een zeer divers publiek van alle leeftijden. We hebben een zendschema en houden ook live streams, wat ons de gelegenheid geeft om via chatsessies de dialoog aan te gaan met onze kijkers.”

Toekomstmuziek
“Over een aantal jaar hopen we een klein team van mensen rond ons te verzamelen die het merk Authentic Sound helpen uitbouwen. En daarnaast willen we de schuur in onze tuin omvormen tot een opnamestudio waar we ook seminaries kunnen organiseren.”

www.authenticsound.org
www.youtube.com/c/authenticsound

Meer info? Daarvoor kan je terecht bij UNIZO Start en de UNIZO Starterslijn: 0800 19 193 en starterslijn@unizo.be. Met website www.unizo.be/start.