Zo ziet de werkweek van ondernemers eruit

Als ondernemer klop jij veel uren. Wist je dat Vlaamse ondernemers van alle Europeanen het meeste uren per week werken? En ook weekendwerk schuw je niet. Hoog tijd om dat eens meer in detail te onderzoeken. Dit zijn de resultaten van ons onderzoek, in het kader van de Dag van de Ondernemer.

Vlaamse ondernemers werken het meeste aantal uren

Cijfers van Eurostat tonen aan dat Vlaamse ondernemers met personeel met voorsprong het meeste aantal uren per week presteren. Ter vergelijking, dat is 9 uren meer dan in Nederland. Het gemiddelde voor de eurozone bedraagt 47 uren.

Ondernemers werken ook vaak 's avonds en in het weekend

 

9 op 10 ondernemers geeft aan soms tot altijd avond- of weekendwerk te verrichten. Voor een kwart (23%) van de ondernemers is avondwerk zelfs (zo goed als) dagelijkse realiteit. 43% werkt elke zaterdag en/of zondag.

De meeste ondernemers houden hun werkritme vol

 

Op de vraag “evalueer jouw werkritme” geven ondernemers toe dat zij hun werkritme positiever inschatten dan hun omgeving. 67% of 2 op 3 zegt dat het ritme uitdagend/evenwichtig is, en vol te houden. Voor 33% is het belastend of niet lang meer vol te houden. Gevraagd naar hoe ondernemers het antwoord van hun gezin/omgeving zouden inschatten, geeft 46% aan dat hun familie/vrienden hun werkritme als belastend bestempelt.

Ondernemers willen meer tijd vrijmaken voor opleiding en strategische zaken

 

Tot slot vroegen we aan ondernemers hoeveel procent van hun (wekelijkse) werktijd zij momenteel besteden en zouden willen besteden aan een reeks van typische werktaken. De voornaamste conclusies daarbij zijn deze:

  • 16% of ongeveer één zesde van de wekelijkse werkuren wordt besteed aan administratie. 1 op 2 ondernemers geeft aan hier minder tijd aan te willen besteden.
  • Ondernemers zijn duidelijk vragende partij voor meer tijd voor strategie en opleiding: het beperkte aantal uren dat men hiervoor kan uit trekken zou men graag verdubbelen. Opvallend: voor telkens 1 op 4 ondernemers is strategie en opleiding niet van toepassing, terwijl het eigenlijk voor elke ondernemer belangrijk is om hier op in te zetten.
  • Minder lang onderweg zijn in het verkeer is ook een bekommernis: 43% van de ondernemers die op de baan zijn (om te pendelen en/of professioneel) wil minder tijdsverlies. Gemiddeld zou het % van de werkuren dat men onderweg is met 33% moeten dalen.

Meer over: dagvandeondernemer
Thema: Actueel