Het indexeringsmechanisme voor de berekening van de voorlopige bijdragen werd ingevoerd in 2015. Omdat de inflatie in de periode 2015 – 2020 beperkt was, was de impact van het mechanisme beperkt.
In de bijdrageberekening voor zelfstandigen zitten twee indexmechanismen verwerkt:
- De bijdrageplafonds (bv. inkomen op basis waarvan de minimumbijdrage betaald wordt en het maximumplafond waarboven geen sociale bijdragen verschuldigd zijn) worden jaarlijks geïndexeerd.
- De ‘wettelijke’ voorlopige bijdragen, berekend op basis van de inkomsten van 3 jaar voordien worden geherwaardeerd. Die herwaardering komt overeen met een indexering ten opzichte van drie jaar voordien. Omdat het inkomsten van 3 jaar geleden zijn, is de indexering hoger dan 11%.
Dit jaar kan de indexering dus een forse verhoging betekenen, tot meer dan 18%.
Moet je die betalen ?
Elk jaar stelt je sociaal verzekeringsfonds een voorlopige bijdrage voor, gebaseerd op je inkomen van 3 jaar voordien. Het is een voorstel, je bent niet verplicht om die bijdrage te betalen. Je mag bij je sociaal verzekeringsfonds een verminderde voorlopige bijdrage aanvragen op basis van een door jezelf geschat inkomen. Veel aanvragen vermindering voorlopige bijdragen verlopen via de accountant.
Aandachtspunt: wanneer je je inkomsten te laag inschat, wordt achteraf een verhoging (een sanctie) berekend. Het kan dus zinvol zijn om je inkomsten een klein beetje te overschatten. Wie de wettelijke voorlopige bijdrage betaalt zal nooit verhogingen verschuldigd zijn – want er kan dan geen sprake zijn van een onterechte vermindering.
Uiteraard mag je ook altijd meer betalen. Daarvoor moet je zelfs geen geschat inkomen doorgeven, al raden we dat wel aan.