Een echte tijger is niet te temmen

Op 31 december werd eerst op Kiribati, Samoa en Tsonga en als laatste op het piepkleine Baker Island in de Stille Oceaan de overgang van oud naar nieuw ingeluid. Nee, 2021 was geen grand cru jaar. Tegen alle verwachtingen in had ik samen met u gehoopt dat we het zwarte boek van COVID in 2021 definitief konden dichtslaan. Integendeel, we kregen nog een aantal slechte sequels te verwerken met extra golven en varianten.

De Chinezen hebben nog een extra maandje geduld. Op hun beurt zullen zij op 31 januari, traditioneel met nog veel meer voetzoekers en vuurpijlen dan wij Europeanen, het jaar van de buffel inruilen voor het jaar van de tijger. Een tijger spreekt tot de verbeelding. De ongekroonde koning van de jungle straalt kracht en onverschrokkenheid uit.

Maar de mooiste kenmerken vond ik terug op de website van de Scouts en Gidsen Vlaanderen, waar de tijger één van de totems is die men kan verdienen: “Deze prachtige kat verenigt in zich een verleidelijke schoonheid en een ontembare wildheid. De tijger is zich goed bewust van zijn kracht. Hij leeft en werkt graag alleen, maar voelt zijn soortgenoten toch zeer goed aan. Hij is vriendschappelijk en deelt zijn voedsel met anderen als hij er teveel heeft. De tijger vermijdt fysieke conflicten met soortgenoten en zoekt naar oplossingen. En tenslotte: de tijger is dapper.”

Vervang nu het woordje tijger door “ondernemer” en jullie weten meteen dat 2022 jullie jaar wordt, het jaar van de ondernemer. Want ook jullie zijn net als diezelfde tijgers ontembaar, moedig, dapper, zelfstandig maar toch harmonieus,… De afgelopen jaren waren niet de gemakkelijkste, maar weet dat 2022 anders wordt én beter! Ik wens jullie een fantastisch jaar van de tijger/ondernemer!

Met ondernemende groeten,

Jos Vermeiren - gedelegeerd bestuurder
UNIZO Oost-Vlaanderen