Financieel inzicht is cruciaal: “Om de wereld te verbeteren, heb je nu eenmaal geld nodig”

Lenja Doms en Sebastiaan de Neubourg willen bewijzen dat circulaire economie werkt. Met Yuma Labs maken ze zonnebrillen uit gerecycleerd plastic. Aan hun klanten vragen ze om de brillen na gebruik terug te sturen om zo het materiaal keer op keer te hergebruiken. Weg met die afvalberg! Ze willen hun idee wijd verspreiden, maar daarvoor hebben ze geld nodig. En daarbij kunnen ze de hulp van financieel expert Bruno goed gebruiken.

Lenja zetelt in de raad van bestuur van UNIZO provincie Antwerpen. Logisch dus dat ze bij UNIZO aanklopt als ze een klankbord nodig heeft op vlak van financiën. “We willen groeien en in dat proces speelt het financiële plaatje een cruciale rol. Bij die denkoefening was hulp meer dan welkom”, vertelt ze. “De begeleiding Financieel inzicht was precies wat we nodig hadden.”

Coach Bruno onderwerpt Yuma Labs eerst aan een grondige analyse. Zo komen de pijnpunten naar boven en weet hij in welke richting hij de begeleiding moet sturen. Voor Lenja en Sebastiaan betekent dit actief op zoek gaan naar een manier om hun toekomstplannen te financieren. Lenja: “Ik merkte op dat we met onze financiën reactief aan de slag waren. Dat moest anders. Bruno gaf me de nodige tips en inzichten om dit anders aan te pakken. Maar het belangrijkste was toch een grondige herziening van ons financiële plan.”

"We hebben samen élke kost bekeken"

 “Op papier ziet het er allemaal rooskleurig uit, maar in de praktijk lopen groeiende ondernemingen in de opstartfase vaak tegen cashproblemen aan. Om dat financiële gat te overbruggen, is geld van investeerders nodig. En die overhaal je alleen met een ijzersterk financieel plan”, weet Bruno.

Ondertussen heeft Yuma Labs die investeerder gevonden. “Dat hebben we te danken aan de feedback van Bruno op ons financieel plan. Samen hebben we élke kost bekeken, marges uitgeteld en nagedacht hoe we dingen anders moesten aanpakken. Het resultaat viel in de smaak bij de investeerder.”

Brutomarge versus betaalbaar

In het vierde en laatste gesprek komt de garantieverplichting van Yuma Labs naar de retailer en de consument aan bod. “Yuma Labs garandeert dat het materiaal waarmee ze werken telkens wordt hergebruikt. Dat brengt heel wat verantwoordelijkheid en kosten met zich mee. Zo krijgen klanten een vergoeding als ze hun oude zonnebril terugsturen. Die reverse logistics en retributie zorgen er mee voor dat de brutomarge daalt. Circulaire economie is de toekomst, maar dan moet het product wel betaalbaar blijven. De prijszetting juist krijgen was dus ook nu weer een belangrijk punt op de agenda”, vervolgt Bruno.

Meer dan geld alleen

Bruno helpt om Lenja’s financieel inzicht te verbeteren, maar daar blijft het niet bij. “Bruno benoemde vaak, voordat ik het zelf besefte, de problemen of vragen waarmee ik worstelde. We gingen daar dan dieper op in. Hoewel we bij hem aanklopten voor zijn financiële expertise, verloor hij het volledige plaatje nooit uit het oog. Dat was voor ons heel waardevol.”

“Mijn onderneming moet wel financieel gezond blijven om te doen wat ik graag doe.”

Lenja geeft ook toe dat het financiële aspect niet het leukste aan ondernemen is. “Financiën is niet de reden waarom ik ondernemer ben geworden. Maar mijn onderneming moet wel financieel gezond blijven om te doen wat ik graag doe. Ik raad dus iedere ondernemer aan om daarmee echt rekening te houden. Laat het niet te ver komen en laat je bijstaan door een expert.”

Coach Bruno vindt het enthousiasme van de twee ondernemers verfrissend. “Lenja en Sebastiaan zijn een voorbeeld voor jonge ondernemers. Ze weten precies waar ze naartoe willen met Yuma Labs.” Toch merkt Bruno nu ook weer dat je er met passie alleen niet komt. “Jonge mensen vergeten wel eens dat om de wereld te verbeteren, je nu eenmaal geld nodig hebt.”

Zit je ook vol goede ideeën, maar zet je gebrek aan financieel inzicht een rem op je plannen? Wil je groeien en wil je ook een ijzersterk financieel plan? Onze UNIZO-coaches staan je graag bij. De toekomst is nu, bekijk dus snel wat de begeleiding rond financieel inzicht voor jou in petto heeft.

Ik wil financieel inzicht

Partnership met VLAIO: Samen voor sterk, ambitieus ondernemen 

Vlaanderen mag best wat ambitieuzer zijn als het aankomt op ondernemerschap. We hebben nood aan meer starters, meer blijvers en meer groeiers.  Daarom wil Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) projecten op stapel zetten die ondernemers aanzetten tot, ondersteunen of begeleiden bij het ondernemen. Met de VLAIO partners bundelen we onze krachten en middelen. UNIZO maakt deel uit van een netwerk van initiatieven waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Samen gaan we voor #sterkondernemen!

Meer over: Begeleidingen