"Gentse horeca zit in heel penibele situatie"

Gisteren brachten Horeca Oost-Vlaanderen en UNIZO Oost-Vlaanderen een grote groep ondernemers uit de horeca en toeleveranciers samen. Ze gingen in gesprek met de burgemeester en schepenen. De veerkracht is bij de meeste ondernemers groot, maar de situatie is wat ze is: slecht. Boven de Gentse horecazaken hangen dan ook heel donkere wolken.  

Het was een constructief gesprek,” zegt Jos Vermeiren, directeur UNIZO Oost-Vlaanderen, “ook al ziet de toekomst voor veel van hen er niet rooskleurig uit.” De situatie van de Gentse horeca is zorgwekkend: de omzet is teruggevallen naar quasi 0. En dat is een situatie die niet oneindig lang houdbaar is. Tim Joiris, voorzitter Horeca Oost-Vlaanderen: “Een ondernemer kan misschien wel 3 maanden sluiting aan, maar weinig ondernemers kunnen dit 7 maanden volhouden. Een horecazaak heeft nu eenmaal geen aan-uitknop.”

De ondernemers hebben vechtlust, maar vragen wel voldoende ondersteuning van de Stad Gent, op korte en op lange termijn. Er is de vraag om belastingen te laten vallen én om Gent meteen na de lockdown weer volop in de picture te plaatsen. Afgelopen maanden, na de heropening van de Gentse horeca, voelden de ondernemers dat er nog steeds terughoudendheid heerste bij de consument om terug naar de stad te komen. 

Tim Joiris: “Ook op hoger niveau moet er duidelijkheid komen. De Gentse ondernemers willen weten waar ze aan toe zijn. Welk ‘doel’ moet er bereikt worden voor de horeca opnieuw kan openen? We vragen aan alle Gentse politici om dit ook aan de hogere overheden duidelijk te maken.

Heel wat horeca-uitbaters hebben ook schrik om hun personeel te verliezen. Daarom is het heel belangrijk dat de tijdelijke werkloosheid verlengd wordt.

Jos Vermeiren: “De wil om samen te werken met het Gentse stadsbestuur is er absoluut bij de horeca. We hopen dan ook dat er steun op maat komt, zodat alle sectoren op de beste manier deze periode door kunnen komen. Voor horeca-uitbaters en toeleveranciers zijn dit heel donkere tijden. Het is niet makkelijk om het hoofd recht te houden en positief te blijven. Dit is meer dan ooit een noodkreet. Gent zou Gent niet zijn zonder haar fantastische ondernemers, geef hen de kans om te overleven.”