Korozje

Na onze laatste werkdag van het jaar drinken we een pint met ons team. In het weekend trekken we naar de stad om kerstinkopen te doen. En we feesten. Met Kerstmis genieten we met familie. Op oudejaar vieren we de langste nacht van het jaar met vrienden. Drie zoenen daar, een knuffel ginder en de hele tijd door klinkende glazen.

Eindejaar 2021 zal er zo niet uit zien. Het worden alweer feestdagen in mineur. Voor u en mij omdat we onze contacten moeten beperken en niet zo maar onbezonnen plezier kunnen maken. Maar nog veel meer voor die honderden of duizenden ondernemers die hun bedrijf niet kunnen runnen zoals ze het zelf zouden willen. Reisbureaus moeten klanten thuis houden, de cultuursector kreunt onder het verbod op evenementen en de horeca blijft aan handen en voeten gebonden. Omdat er geen alternatieven zijn? We moeten het maar geloven en vertrouwen hebben in de specialisten en wetenschappers die onze handel en wandel in handen hebben.

Hen in het bijzonder wens ik heel graag veel “korozje” in 2022. Het is een beetje tegen beter weten in, maar ik kan alleen maar hopen dat we snel naar normale situaties kunnen evolueren. Dat we wél weer kunnen feesten en leven, reizen en ondernemen. Dat we van de overheden de kans krijgen om te tonen dat we soepel en veerkrachtig kunnen zijn, want dat zíjn we. Dat het ons allemaal gegund wordt om te werken. Als onze economie uit de putten wil kruipen die corona voor ons gegraven heeft, dan zal het alleen maar lukken als we ook zelf onze spade in de grond kunnen steken. Het zou fijn zijn als we daar zelf mogen over beslissen. Als we op een veilige manier evenementen kunnen organiseren, laat het ons dan doen. Als we op een veilige manier mensen op kantoor kunnen laten werken, sta het ons dan toe. Wij, de Vlaamse ondernemer, zijn straffe mannen en vrouwen. Geef ons de mogelijkheid om dat in 2022 te tonen. Dan kunnen we volgend jaar een leukere nieuwjaarsbrief schrijven.

Met ondernemende groeten,

Filip Vyverman - Zaakvoeder Nieulandt Recycling
Voorzitter UNIZO Oost-Vlaanderen