Ondernemen is een religie (maar brengt vooral leven in de brouwerij)

Niet gehinderd door enige vorm van chauvinisme beweren we graag dat UNIZO of althans de voorloper ervan, werd opgericht door een lokale ondernemer uit Gent. En niet zomaar de eerste de beste. Ene Karel (Charles) Van Der Cruyssen is mogelijk één van de meest vergeten bekende Vlamingen. Hij zette immers iets in werking, waar we tot op vandaag allemaal nog steeds de vruchten van plukken als samenleving.

De Gentse aannemer van openbare werken verzamelde een indrukwekkend palmares. Zo haalde hij belangrijke opdrachten binnen in functie van de wereldtentoonstellingen in Brussel, Luik en Milaan. Daarnaast speelde hij een vooraanstaande rol in de Gentse en nationale middenstandsbeweging, waar UNIZO later als ondernemersorganisatie uit zou ontstaan. Bovendien werd hij gevierd als oorlogsheld. Toen hij ingetreden was in de  orde van de Trappisten, werd hij vanuit Gent uitgezonden voor de heropbouw van de Abdij van Notre Dame d'Orval (die tijdens de Franse Revolutie werd verwoest). Karel Van der Cruyssen begon zo kaas en het bekende trappistenbier van Orval te maken. Met die opbrengsten slaagde hij erin de abdij in volle glorie te herstellen. En zo werd de stichter van het latere UNIZO gewijd tot 53e abt van Orval en 1e abt van de vernieuwde abdij.

En vandaag is de cirkel helemaal rond, want deze week werd bekend dat Luc Van Looy, de huidige bisschop van Gent zal opgevolgd worden door Lode Van Hecke, de huidige (en 63e) abt van Orval. Lode Van Hecke was in de abdij van Orval onder meer econoom, maar ook directeur van de brouwerij. Toeval bestaat niet. UNIZO heeft altijd al een zeer goede band gehad met de horecasector en de vele lokale brouwerijen die onze provincie rijk is. Ik ben ervan overtuigd dat ook onze nieuwe bisschop van Gent zijn roots niet zal verloochenen. We nodigen hem alvast graag uit om samen met ons een bezoek te brengen aan brasserie De Abt in Gent, waar UNIZO een overzichtstentoonstelling aan zijn voorganger Karel Van Der Cruyssen heeft gewijd.

Met ondernemende groeten, 

Jos Vermeiren
Gedelegeerd Bestuurder UNIZO Oost-Vlaanderen