OPINIE: Greta, Anuna, ABVV-Centraal, staken doen ze allemaal!

Of je nu ‘The Inconvenient Truth’ van ex-vice-president van de USA Al Gore, dan wel ‘Klimaatbetoog’ van Nic Balthazar bekijkt, één ding is ondertussen duidelijk: de mens oefent een nooit eerder geziene druk uit op de aarde. Tegen 2025 zal twee derde van de mensheid in gebieden leven met een ernstig drinkwatertekort en elke minuut belandt het equivalent van een vuilniswagen vol plastic in de oceanen. Aan dit tempo zal er rond 2050 meer plastic in de zee zitten dan vis.

Zoiets laat niemand onberoerd. Ook de Vlaamse ondernemers en bedrijfsleiders niet. Ik ken persoonlijk geen enkele bedrijfsleider die niet wakker ligt van de toekomst voor zijn of haar kinderen of kleinkinderen. Duurzaam ondernemen is allang niet meer voor de happy few of de wereldverbeteraars. Het is geen windowdressing of greenwashing, maar een bewuste keuze. De ene isoleert, de andere legt zonnepanelen, de ene investeert in een duurzaam wagenpark en nog een andere doet aan waterrecuperatie en waterzuivering via een rietveld naast het bedrijf. Ondernemers zijn niet zozeer het probleem maar net een deel van de oplossing.

Helemaal absurd wordt het als het ABVV een algemene stakingsaanzegging indient om het werk neer te leggen bij de bedrijven om te staken voor het klimaat. Een bewuste en nobele vakbondskeuze vóór het klimaat, maar blijkbaar ook een keuze tégen de bedrijven en de ondernemers. Alsof economie en ecologie niet verzoenbaar zouden zijn. Het zou de vakbonden sieren hun militanten aan te sporen op een vrije zaterdagnamiddag of zondag samen de goede zaak te bepleiten in plaats van te staken op een betaalde doordeweekse werkdag. Ik ben er trouwens van overtuigd dat heel wat ondernemers hen met veel plezier zullen vergezellen op hun enige sluitingsdag die week.

Met duurzaam ondernemende groeten

Jos Vermeiren
Gedelegeerd bestuurder UNIZO Oost-Vlaanderen
Jos.vermeiren@unizo.be