OPINIE: Stem op mij

Nee, er zijn geen bollen op je stemformulier waar mijn naam bij staat. En je kan ook niet op mij klikken op de lichtbak in je stemlokaal. Je kreeg geen brief, vond geen flyer in de brievenbus en zag geen bord langs de straatkant waarin of waarop ik aangeprezen word. Je kan en moet zondag dus ook helemaal niet op mij stemmen. Wat je dan wel moet doen? Stem ondernemend!

Het zijn ondernemers die het elke dag écht doen. Die je pinten tappen, je brood bakken, je auto herstellen, je kleren maken, je huis bouwen  en je groenten kweken. Die ook je voetbalploeg steunen, het eetfestijn van je carnavalgroep sponsoren, je festival financieren en de truitjes van je wielerploeg betalen. Het zijn ondernemers die zorgen voor jobs, jobs, jobs, die de pensioenen gaan betalen en die voor oplossingen voor de klimaatproblemen zullen zorgen.

Wel, die ondernemers hebben zuurstof nodig. Zuurstof en ruimte. Om creatief te kunnen zijn. Om gekke ideeën te realiseren. En om risico’s te nemen. Om te vallen en weer op te staan. Om kansen te grijpen. Om in een gat te springen waar alleen ondernemers in durven springen. Die zuurstof gaan we niet krijgen door nog veel meer wetten en regels. En nog veel minder door wat ze er aan verdienen nog verder af te romen.

Het is niet aan ons om jou te vertellen op wie je moet stemmen. Onze mening daarover is een beetje zoals de Belgische bijdrage aan het songfestival: ze doet er helemaal niet toe. Maar we moeten er wél voor zorgen dat onze economie blijft draaien. Die bal ligt bij jou in het stemhok zondag. Maar nog veel meer bij de politici die nadien aan de bak moeten. Stem op ons! Denk aan ons!

Filip Vyverman - voorzitter UNIZO Oost-Vlaanderen