OPINIE: Vacature: moedig politicus (M/V/X)

Het lijstje knelpuntberoepen wordt dezer dagen steeds nadrukkelijker een lijntje langer. We zijn op zoek naar moedige politici. Maar de zoektocht wordt steeds uitzichtlozer. Wij worden steeds radelozer. De toestand van het land steeds hopelozer.  De uiteenzetting  van Carl Devos op een UNIZO-bijeenkomst van  Oost- en West-Vlaamse ondernemers recent in Gent zorgde niet voor beterschap. De sfeer schommelde van gelaten naar kordaat. Van neerslachtig tot paraat. Vandaar deze open brief met een  luide oproep naar onze politici. Pak het vast! Los het op!

De “we” in dit verhaal is een groep van twintig sterke ondernemers, economische vertegenwoordigers van twee provincies met meer dan twintigduizend collega’s. Kmo-bedrijfsleiders met de voeten elke dag in de ondernemende realiteit. Mannen en vrouwen die niet de gewoonte hebben bij de pakken te blijven zitten, maar  die aan de kar trekken, initiatief nemen en geen risico uit de weg gaan om hun doel te bereiken. Met succes trouwens. Ze vertegenwoordigen stuk voor stuk toonaangevende bedrijven die mee de motor van onze Vlaamse en Belgische economie vormen.

Die groep ziet dat het later is dan vijf na twaalf. Het kan en zal geen kwade wil zijn. Maar wat is het dan wél? Te weinig goesting? Schrik om te veel stemmen te verliezen door net iets minder populair dan de politieke tegenstander te worden? Of, nog schrijnender, een echt gebrek aan visie? We vrezen voor scenario één en twee. Laat ons hopen dat het nummer twee is. Dan kunnen we het tij misschien nog keren. Ja, dan bestaat de kans dat het ooit nog goed komt. Dat we toch nog oplossingen krijgen voor al die vraagstukken die we vandaag voor ons uit zien geduwd worden. Migratie, energie, mobiliteit, klimaat, onderwijs … en neem er maar meteen het hele Belgische politieke systeem bij, ooit moet er toch echt eens iets mee gebeuren. De slechtste leerling van de Europese klas ziet elk jaar acht miljard euro naar het buitenland verdwijnen en ziet in de verste verte geen oplossing voor de 12 miljard overheidsschuld.

Dames en heren politici, de jeugd spijbelt om hun zorgen over het klimaat uit te schreeuwen, gele hesjes staken, betogen en schoppen keet en onze vrienden van de vakbonden leggen het land plat. Wij werken hard door. We kunnen ons immers geen stilstand veroorloven. Maar onze noodkreet klinkt daarom niet minder luid en is niet minder urgent: toon jullie moed! Werp eindelijk jullie electorale angsten af! Bewijs jullie staatsmanschap. Voor ons. Voor onze bedrijven. Voor onze klanten en onze medewerkers. Maar nog veel meer voor de volgende generaties. Vandaag. Want morgen is het te laat.

 

Filip Vyverman 

zaakvoerder Nieulandt Recycling Aalst - voorzitter UNIZO Oost-Vlaanderen