Opnieuw evenveel starters als vorig jaar in Oost-Vlaanderen - Na voorspelde dip van afgelopen maanden is de goesting en durf terug

In juni 2020 hebben 789 Oost-Vlamingen de sprong naar het ondernemerschap gewaagd. Dat is bijna evenveel als in juni vorig jaar (toen waren het er 794). Het vertrouwen om te ondernemen is duidelijk terug en dat is goed nieuws. Tijdens de coronacrisis was het aantal starters –vanzelfsprekend- drastisch teruggevallen. Maar die fikse terugval zet zich dus gelukkig niet door.  

In april en mei 2020 startten respectievelijk nog 948 en 819 ondernemers in Oost-Vlaanderen. Op zich geen slechte cijfers, maar wel een daling ten opzichte van dezelfde maanden vorig jaar (toen waren er 1470 en 1014 starters in april en mei). In juni zien we gelukkig een kentering. Het vertrouwen is terug, de Oost-Vlaming heeft weer goesting om te ondernemen.  

Jos Vermeiren, directeur UNIZO Oost-Vlaanderen: We zijn ongelofelijk opgelucht dat nog steeds heel veel mensen goesting hebben om te ondernemen. Startende ondernemers zijn ontzettend belangrijk voor de maatschappij, zij creëren de welvaart en de jobs van morgen. Coaching en begeleiding zullen voor deze mensen meer dan ooit van cruciaal belang zijn, want ondernemen zal er in de toekomst wellicht anders uitzien dan we gewoon waren. Wendbaarheid zal meer dan ooit een troef worden.” 

Regionale verschillen  
In alle arrondissementen, met uitzondering van Gent, zijn er evenveel of meer starters dan in juni vorig jaar.   

Arrondissement

juni 2019 

juni 2020  

Aalst  

68 

88 

Dendermonde 

91 

91 

Gent 

417 

384 

Oudenaarde 

97 

100 

Sint-Niklaas  

121 

126 

De ondersteunende maatregelen die sommige steden en gemeenten troffen voor ondernemers, voor, tijdens én na de coronacrisis, werpen duidelijk hun vruchten af. Zo krijg je in bepaalde steden en gemeenten als starter het inschrijvingsgeld bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) terug, kan je een starterscontract tekenen en is er een speciaal onthaal voor nieuwe ondernemers.  

Jos Vermeiren: Wie de sprong naar het ondernemerschap maakt, verdient een duwtje in de rug. We zijn dan ook heel tevreden dat heel wat lokale besturen hier aandacht voor hebben. Dat vertaalt zich nu ook in de cijfers. Na een hele onzekere en moeilijke periode is er terug vertrouwen. Een opsteker voor elke stad of gemeente én voor de maatschappij.”