Schokeffect    

Marc Van Ranst vatte het deze week op twitter zo samen: “Sommige mensen begrijpen het vanzelf. Sommige mensen begrijpen het wanneer je het hen uitlegt. Sommige mensen zullen het nooit begrijpen.” Op welke planeet hebben die mensen de afgelopen maanden gezeten, die nog steeds gezwind in de auto springen om een dagje te gaan funshoppen over de grens in pakweg Eindhoven, Maastricht of Rijsel als was het een uitstap naar Bobbejaanland. Wie zijn die mensen die trouwfeesten organiseren voor 12O personen in het centrum van Antwerpen? Wie zijn die mensen die in een Nederlands maïsveld naar een rave-party trekken?  

Dit gedrag komt voor heel wat ondernemers aan als een kaakslag. Zij zitten immers al maanden op het strafbankje ondanks hun investeringen en rigoureuze toepassing van de veiligheidsvoorschriften. Ondertussen gaat hun droom aan diggelen, smelten hun buffers weg als sneeuw voor de zon en wordt hen het recht op ondernemen ontnomen.  

Een wetenschappelijk bewijs dat zij de oorzaak zouden zijn van een broeihaard is er ondertussen (nog) niet. En helemaal ongelukkig was de uitspraak van minister Frank Vandenbroucke die stelde dat “winkelen eigenlijk geen groot risico is, als het maar op een gecontroleerde manier gebeurt en dat men vooral een schokeffect beoogde”. Is dat niet net wat al die ondernemers ter goeder trouw de afgelopen maanden gedaan hebben? Zo herleid je een deel van onze economie tot ‘collateral damage’ en verlies je draagvlak. Beeld je even in welke effect deze uitspraak heeft op het mentale welzijn van de vele getroffen ondernemers uit pakweg de reissector, de contactberoepen, de horeca- en eventsector, … nu hen nog steeds elk perspectief ontbreekt. 

Ik wens iedereen in deze aartsmoeilijke periode een groot hart onder de riem en veel sterkte toe!  

Met ondernemende groeten,  

Jos Vermeiren  

Gedelegeerd bestuurder UNIZO Oost-Vlaanderen  

Jos.vermeiren@unizo.be