Struisvogels vliegen niet

Enkele weken geleden fulmineerde onze Oost-Vlaamse UNIZO-voorzitter Filip Vyverman op social media over de stilstand in onze Belgische politiek. Zijn kreet kwam van diep. Een echte ondernemer die recht uit het hart en fris van de lever zijn gedacht zegt. (Te) lang opgekropte frustraties, tot de dam breekt en het dan ineens allemaal de pen uitvloeit. Hij kreeg heel veel steunbetuigingen en begrip van collega-ondernemers.

De kloof tussen burger en politiek is nooit kleiner geweest en toch is het vertrouwen naar een vriespunt gezakt. Dubbel jammer vooral voor de vele vrijwilligers die altijd onderaan de ladder starten vanuit oprecht maatschappelijk engagement. Echter voor ze het beseffen komen ze terecht in de klauwen van de partij, worden ze gedrild en vervolgens verzwolgen door een strakke partijlijn. Premier Sophie Wilmes kondigde deze week aan dat het begrotingstekort dreigt te ontsporen richting 12 miljard euro. Enkele maanden geleden was het nog 8 miljard euro. Op een miljardje meer of minder komt het allang niet meer aan. Iedere 'sense of urgency' is totaal verdwenen. Men houdt zich liever bezig met het beboeten van voetbalclubs die gratis drankbonnetjes uitdelen aan jeugdspelertjes.

Waar zijn ze, de stoutmoedige staatsmannen die boven de waan van de dag staan? De diagnose is duidelijk. Ons land is ziek. En het is niet door het coronavirus. Onze kop in het zand steken zal niet helpen. Drastische maatregelen dringen zich op. Laat onze welvaart, die over de jaren heen moeizaam werd opgebouwd niet teloor gaan! Als konijnen naar een lichtbak, houdt iedereen 2024 in het vizier. Alweer een moeder aller verkiezingen die eraan komt? Met het triest schouwspel van de afgelopen maanden doen we het woord moeder – mogelijk één van de mooiste woorden op aarde – alleen maar oneer aan. Schuldig verzuim ten opzichte van onze kinderen en kleinkinderen kunnen we ons niet langer permitteren. Van nature ben ik een positivo, maar nu word ook ik toch stilaan ongeduldig en ben ik geneigd de gevleugelde woorden van nieuwbakken sp.a-voorzitter Conner Rousseau te herhalen: Get (sh)it done!

Met ondernemende groeten, 

Jos Vermeiren
Gedelegeerd bestuurder UNIZO Oost-Vlaanderen