Traject Starten is zoveel meer dan begeleiding

Na twintig jaar in loondienst zet Angelo Lauwaerts de stap als freelancer. Met genoeg kennis op zak en een goede financiële basis, richt hij zich in de niche die hem het best ligt: consultant in de diervoederindustrie. Voor hij de overstap maakt, klopt hij bij UNIZO aan met zijn ondernemingsplan. Dankzij traject Starten mist hij zijn start niet.

“Ik wou altijd al zelfstandige worden. Maar in de chemische en diervoederindustrie denk je dan meteen aan een fabriek of onderzoekslabo. En die financiële uitdaging was te groot voor een jonge knaap. Dus ging ik in loondienst als product- en marktontwikkelaar”, vertelt Angelo. “Het bleef wel kriebelen. Ik onderzocht alle pistes: trading, horeca, kleding … Maar ondertussen had ik een kind en een hypotheek. Dan is financiële zekerheid belangrijk. Toen ik de vijftig naderde, herbekeek ik mijn privésituatie. Wat bleek? Ik had meer financiële ademruimte. Tijdens een beurs in Moskou zag ik plots het licht … ik was al ruim twintig jaar business developer bij verschillende firma’s. En al die tijd stond ik in voor mijn eigen projecten. Waarom niet voor mezelf beginnen als consultant? Ik had tenslotte de kennis en een breed netwerk. En zo geschiedde.”

Goede beslissing

“Als Salka Valka treed ik op als tussenpersoon bij producenten en verdelers van diervoedingsproducten. Een voorbeeld: in Amsterdam brengt een producent iets nieuws op de markt. In West-Vlaanderen zitten heel wat potentiële klanten: de veeboeren. Toch krijgt de producent daar geen voet aan de grond. Te grote cultuurverschillen, zeg maar. Ik breng ze samen. Ik ontvang een commissie op de verkochte producten. Contacten leggen en projecten opstarten, daarvoor leef ik. Wanneer is de klant tevreden? Zodra de handel vlot loopt en ze me niet meer nodig hebben. Inderdaad, mijn job bestaat eruit om mezelf overbodig te maken. Ik moet dus telkens op zoek naar nieuwe klanten.”

Perfect ondernemingsplan

“Mijn vrouw raadde me UNIZO aan. Omdat ik al langer in de business zat, kon ik mijn omzet behoorlijk goed inschatten. Maar er komt veel meer bij kijken. Waar vind ik een goede boekhouder? Wat als het niet lukt? Hoe zit het met een overbruggingskrediet? Zo belandde ik bij traject Starten en coach Lieve”, vertelt Angelo. “Dat was een goede beslissing. Er kwamen best wat zaken bovendrijven. Zoals de transitiepremie waarop ik recht had door mijn leeftijd. Anderzijds doken er ook onverwachte kosten op.”

“Ik kon met al mijn vragen terecht bij Lieve. En in plaats van zomaar een antwoord voor te schotelen, gaf ze me de hulpmiddelen om zelf aan de slag te gaan. Enorm leerrijk. Ze liet me geen keuze: mijn ondernemingsplan moest perfect zijn. Daarbij kwamen de twee verplichte workshops goed van pas.”

"Mijn job bestaat eruit om mezelf overbodig te maken. Ik moet dus telkens op zoek naar nieuwe klanten."

Netwerk uitbreiden

“Ze hielp me niet alleen met de financiële kant. Ze liet me ook inzien dat ik een website nodig had, ondanks de niche. En dat ik voor de start mijn netwerk moest aanspreken en klanten en leveranciers moest contacteren. Sommigen waren meteen geïnteresseerd in mijn aanbod. Maar UNIZO heeft nog een veel grotere meerwaarde”, meent Angelo. “Zo woon ik regelmatig initiatieven bij zoals Club de Commerce, het klankbord voor starters. Je deelt ideeën en praat met mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Dankzij UNIZO is mijn netwerk enorm uitgebreid. Zo vond ik bijvoorbeeld ook mijn boekhouder.”

Schat aan informatie

“In het begin van Salka Valka zat ik op een rollercoaster. Ondanks de goede voorbereidingen viel de financiële zekerheid wel weg. Soms duurde het twee maanden tot er weer geld op mijn rekening kwam. Toch was mijn omzet ‘ineens’ stabiel en begon die zelfs te stijgen. Ook mijn cashflow is prima nu. Ik zie sneller wanneer er een dipje aankomt en weet hoe dat bij te sturen.” Angelo besluit: “Ik kende de sector door en door en wist dus wat me te wachten stond. Toch was Lieves hulp onmisbaar. Ik raad het iedere starter aan. Bovendien is de begeleiding betaalbaar en krijg je er een schat aan informatie voor in ruil.”

Kriebelt het bij jou ook om op eigen benen te staan? Waar wacht je nog op?

Het coachtraject Starten gidst je naar een succesvolle start.

Ik ga aan de slag

Partnership met VLAIO: Samen voor sterk, ambitieus ondernemen

Vlaanderen mag best wat ambitieuzer zijn als het aankomt op ondernemerschap. We hebben nood aan meer starters, meer blijvers en meer groeiers.  Daarom wil Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) projecten op stapel zetten die ondernemers aanzetten tot, ondersteunen of begeleiden bij het ondernemen.

Met de VLAIO partners bundelen we onze krachten en middelen. UNIZO maakt deel uit van een netwerk van initiatieven waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Samen gaan we voor #sterkondernemen!

Meer over: Begeleidingen