UNIZO en Horeca Oost-Vlaanderen vragen om flexibel te zijn bij het innen van de huur

De handel en horeca gaan door een zware crisis. Ondernemers kunnen daarom alle steun gebruiken. Op dit moment is zo’n 60% van de panden waar horeca of handel in bedreven wordt in handen van brouwerijen, drankhandelaars of pandeigenaren. Horeca Oost-Vlaanderen en UNIZO Oost-Vlaanderen zijn overtuigd dat uitstel of spreiding van betaling een mooie eerste stap is, maar ruim onvoldoende. De organisaties doen daarom een warme oproep naar de pandeigenaren om flexibel te zijn bij het innen van de huur in tijden van corona-crisis. 

Tim Joiris, voorzitter Horeca Oost-Vlaanderen: “De horeca en handel zitten op dit moment in de zwaarste crisis ooit en hebben alle mogelijke steun nodig. Het is absurd te denken dat na de lockdown alles op een maand tijd terug op honderd procent draait. Heel voorzichtige voorspellingen zeggen dat dit zeker een jaar zal duren. Alle initiatieven die op dit moment en bij de heropstart genomen worden om ons te ondersteunen, verwelkomen wij met open armen.”

Brouwerij Haacht geeft alvast het goede voorbeeld en crediteert de huurprijzen voor de periode van 14 maart tot half april.

“Er moet daarnaast ook dringend  een regeling gemaakt worden voor reeds aangekochte, betaalde goederen die dreigen te vervallen. Bijvoorbeeld tankbier. Dat gaat snel over een paar duizend liter. Op dit moment vragen we zeker van onze dichtste partners maximale steun”, aldus Tim Joiris.

Ook bij UNIZO Oost-Vlaanderen is de bezorgdheid bijzonder groot. Jos Vermeiren, directeur UNIZO Oost-Vlaanderen: “De verplichte tijdelijke sluiting van vele ondernemingen is een bittere pil om slikken. Om menselijke en financiële drama’s te vermijden en om lokale ondernemers de kans te geven om na de crisis zonder een enorme kater opnieuw op te starten, vragen we begrip en medeleven van de pandeigenaren. Zo kunnen ook zij hun steentje bijdragen aan een zo vlot mogelijke heropleving van onze economie. Bovendien is het ook voor hen van groot belang dat de zaken in hun panden de crisis overleven. Laat ons hopen dat de ‘groten’ de ‘kleintjes’ op die manier kunnen helpen.”