UNIZO: Marie Van den Broeck uit Aalst is student-ondernemer van het jaar

Marie Van den Broeck, zaakvoerster van My Add On werd zopas door UNIZO verkozen tot student-ondernemer van het jaar. Ze wist de jury te overtuigen met de creatieve en innovatieve manier waarop ze voor zichzelf een heel nieuwe markt aanboorde, met zelf ontworpen producten (die ze vervolgens extern laat produceren). Marie Van den Broek studeerde af als Industrieel Ingenieur Ontwerper aan de Universiteit Gent, campus Kortrijk en startte nog tijdens haar studies haar eigen zaak. My Add On pimpt krukken en rolstoelen. Niet alleen om ze mooier te maken, maar ook comfortabeler en handiger in gebruik.
 
Met de verkiezing van de student-ondernemer wil de UNIZO-stichting Onderwijs & Ondernemen een podiumplaats bieden aan inspirerende studenten die ondernemen een hippe aanblik geven, die de brug slaan tussen onderwijs en ondernemen en die andere studenten over de streep kunnen trekken om het er ook op te wagen. Deze wedstrijd is voor UNIZO overigens maar één middel om ondernemen voor studenten (en hun ouders) aantrekkelijker te maken. Zo stond UNIZO dankzij stevig lobbywerk mee aan de wieg van het nieuwe, gunstige statuut voor student-ondernemers. Dankzij het nieuwe sociaal statuut voor student-ondernemers, dat op 1 januari dit jaar van kracht werd, kunnen  jongeren die hun studies combineren met ondernemen nog steeds fiscaal ten laste blijven van hun ouders. Jongeren die hun inkomsten beperken tot 6.505,33 euro moeten bovendien geen bijdragen betalen. De student-ondernemer die deze grens overschrijdt en toch bijdragen betaalt bouwt meteen sociale rechten op als ondernemer.
 
'My Add On', van student-ondernemer van het jaar Marie Van den Broeck ontwerpt en verdeelt universele ‘add-ons’ (opzetstukjes) die iedereen op zijn eigen kruk of rolstoel kan klikken. Het eerste product is ‘MySleeve’ voor krukken. De ‘MySleeve’ is een soort kousje voor over de handvaten van de krukken. De handvaten voelen zacht aan, waardoor pijn aan de handen vermeden wordt. Bij de keuze van het materiaal en het ontwerp werd er over gewaakt dat het zweet van de handen vlot wordt afgevoerd. Dankzij een ingebouwde magneet kunnen beide krukken waar nodig elkaar rechthouden. Als een kruk valt, kan ze met de magneet van de andere kruk, zonder te moeten bukken worden opgeraapt. Voor het ontwerp en de ontwikkeling van nieuwe hulpmiddelen laat Marie Van den Broeck zich in de eerste plaats inspireren door de vragen van gebruikers van rolstoelen, krukken, looprekjes enzomeer.

Marie werkt momenteel volop aan de uitbouw van haar business en heeft in functie hiervan heel wat lopende contacten met onder meer revalidatiecentra, thuiszorgwinkels, kinesitherapeuten… Ze wordt hierbij momenteel, gedurende zes maanden begeleid door de selectieve incubator/accellerator The Birdhouse in Gent.
"Uiteraard zijn we fier dat iemand uit Oost-Vlaanderen tot nationale winnaar werd verkozen" zegt Jos Vermeiren, directeur UNIZO Oost-Vlaanderen. "Jonge ondernemers zorgen voor zuurstof, ze brengen vitaliteit en creëren welvaart. Het positieve voorbeeld van Marie werkt aanstekelijk en inspirerend."
 
www.studentondernemervanhetjaar.be