Veerkracht

“Tijdelijk gesloten”, hangt ook op jouw poort een papiertje met die boodschap te wapperen? Heb je het op je facebookpagina of je website gezet? Je bent niet alleen. Net als honderden, nee duizenden ondernemers wacht je bang af waar dit verdomde virus ons naartoe brengt. Terwijl de gezondheidssector hemel en aarde verzet om deze terreur te bestrijden en in te dijken en het in distributie en voeding alle hens aan dek is om ons te blijven bevoorraden, moet de rest machteloos toe kijken.

En toch merk ik weinig wanhoop rond mij. Integendeel. Terwijl de maatschappij stil valt, onderscheiden ondernemers zich door hun veerkracht. Restaurants hadden de dag na hun lockdown afhaalmenu’s op hun webstek staan, togen stonden vol plexiglas om mekaar te beschermen, jeneverstokers distilleren sloten alcohol voor ontsmettingsmiddel en standenbouwers stellen hun installaties ten dienste van gezondheidscentra. Het zijn maar een paar creatieve voorbeelden van hoe wij, de ondernemers, op de eerste rij staan om onze rug te rechten en ons uit deze crisis te trekken.

We moeten er niet onnozel over doen, we gaan enkele moeilijke maanden tegemoet. Klein en groot. Wel, laat het ons vooral samen doen. We mogen niet buiten. We kunnen geen pint gaan pakken, hebben even geen afspraken in voetbaltribunes, serviceclubs of golfterreinen. Maar laat ons mekaar wel blijven motiveren en inspireren om voort te doen. Laat ons mekaar blijven bellen, mailen, skypen en whatsappen. Ook al gaat het even wat minder, we’re in this **** together, we gaan er ook samen uit komen. Maar alleen als we er blijven in geloven.

Op UNIZO kunnen jullie allemaal blijven rekenen. Onze mensen zijn dagelijks in de weer om nieuwe richtlijnen op te volgen en ons zo veel mogelijk informatie te bezorgen. Via de ondernemerslijn (0800/20 750) lossen ze al onze vragen op. En achter de schermen wordt hard gewerkt om onze belangen te verdedigen bij alle overheden in ons land. Maar we moeten ook heel hard op onszelf blijven rekenen. Maak allemaal gebruik van ons geweldige netwerk. De sterkte van UNIZO zijn onze duizenden leden uit alle takken van ’s lands economie. Vergeet dat niet en maak er vooral gebruik van. Mijn (virtuele) deur staat in elk geval altijd open.

 

Filip Vyverman

voorzitter UNIZO Oost-Vlaanderen