Verlenging van tijdelijke terrasvergunning mogelijk tot eind 2022

De Horecacel van UNIZO Oost-Vlaanderen heeft vernomen dat de stad de tijdelijke terrassen toestaat tot eind 2022. Dat is goed nieuws, want velen hebben de voordelen van de mooie en grotere terrassen kunnen ontdekken. Nu de horeca terug volledig open is en we stilaan beginnen te dromen van terrasjesweer is dit welkom nieuws.

“De horeca-ondernemers zullen hun uiterste best doen om het zo aangenaam en leefbaar mogelijk te maken in de stad. Ze willen aan Stad Gent de toegevoegde waarde van de extra terrasmogelijkheden aantonen, zodat deze ook op lange termijn een duurzaam karakter en permanente invulling krijgen in de stad. Heel veel ondernemers hebben geïnvesteerd in kwalitatieve en aantrekkelijke terrassen. De maatregel is op termijn dan ook niet meer weg te denken en komt daarenboven de totaalbeleving in de stad ten goede”, zegt Jos Vermeiren, gedelegeerd bestuurder van UNIZO Oost-Vlaanderen.

Tijdens de coronamaanden waren terrassen vrijgesteld van belastingen. Deze vrijstelling was broodnodig tijdens die moeilijke maanden. Vanaf 16 april 2022 int Stad Gent opnieuw belasting op het volledige terras, dus zowel op het oorspronkelijke deel als op de tijdelijke uitbreiding. “We zijn blij dat we toch een korting van 20% op de uitbreiding hebben kunnen realiseren,” reageert Tim Joiris, voorzitter van Horecacel UNIZO Oost-Vlaanderen.

Ook wordt er nagedacht over een nieuw terrasreglement voor 2023. “We zetten hier graag opnieuw onze schouders onder om samen met de hotels, restaurants, cafés, en de nightlifesector die Gent rijk is, opnieuw de aangename en levendige sfeer te helpen brengen zoals weleer,” vult Joiris aan.

De stad vraagt aan café-uitbaters om de niet-toegelaten terrasuitrusting tegen uiterlijk 1 mei te verwijderen. Ook deze maatregel kan op steun vanuit de sector rekenen. Vanuit UNIZO houden we rekening met de mogelijkheden van het publieke domein en met wat kan om de veiligheid te garanderen. We begrijpen de vraag van de stad en zullen onze uiterste best doen om tegen 1 mei in regel te zijn,” verklaart Joiris.