Wie zal dat betalen, wie heeft zoveel ping ping?

Uit een recent rapport van de Nationale Bank van België sijpelen stilaan de eerste onheilsberichten binnen over hoe hard onze economie wel niet getroffen is in ons land als gevolg van de coronacrisis.

Met een gemiddeld omzetverlies van 26%, een geschatte daling in werkgelegenheid van maar liefst 186.000 jobs en ruw geschat 8% van de bedrijven die een faillissement als zeer waarschijnlijk achten, kunnen we niet anders dan spreken van een drama. Of een volledige lockdown een te drastische maatregel was, zal de toekomst wel uitmaken. Wél weten we nu al dat een economisch bloedbad moeilijk te vermijden zal zijn afgaande op bovenstaande cijfers. De economische schade staat in schril contrast met het gebrek aan verantwoordelijkheidszin die sommigen eerder deze week etaleerden aan het Flageyplein in Brussel of op de Graslei in Gent. Terwijl de beurs, recreatie- en eventsector vandaag nog steeds geen enkel perspectief heeft om te mogen heropenen, worden – as we speak - de eerste illegale open-air party’s in onze grootsteden gehouden. Een regelrechte kaakslag voor het verzorgend personeel dat dubbele shifts draaide de afgelopen maanden. Een regelrechte kaakslag voor de vele ondernemers die verplicht de deuren moesten sluiten omwille van de volksgezondheid. Een regelrechte kaakslag voor de vele scholieren die maar liefst een half jaar niet naar school zullen kunnen.

In wat voor een gekke samenleving leven we toch? Wc-papier-hamsteraars, containerparkfiles, Primarkcongestie, IKEA-toeristen,… en nu de Flagey- en Grasleifeestjes. Voor wie de impact niet al te groot was, is het leven terug één groot feest. Voor diegenen die het hardst getroffen zijn, smaakt de pil zeer bitter, met veelal onherstelbare economische en psychische schade tot gevolg. En dan moet de echte rekening nog gepresenteerd worden de komende jaren. Want wie gaat al die miljarden euro’s betalen? Ik doe al eens een wilde gok. Wie werkt, spaart en onderneemt, mag zich alvast schrap zetten als het eerste coronastof gaan liggen is. Die gratis treintickets van de NMBS, waar niemand naar gevraagd heeft, zullen zich heus niet zelf terugbetalen.

Jos Vermeiren
Gedelegeerd bestuurder UNIZO Oost-Vlaanderen