Winwinlening populairst in Oost-Vlaanderen

Nergens meer dan in Oost-Vlaanderen werd er in 2020 zoveel gebruik gemaakt van de winwinlening. De winwinlening van PMV/z is een achtergestelde lening waarmee Vlaamse particulieren fiscaal voordelig kunnen investeren in Vlaamse kmo’s. Met 757 winwinleningen, goed voor een bedrag van 16 627 505,01 euro laat Oost-Vlaanderen de andere vier Vlaamse provincies achter zich.

UNIZO haalde In de vorige eeuw het concept van de winwinlening vanuit Nederland (Tante Agaath-regeling) naar Vlaanderen en drong dit jaar nog aan op een uitbreiding ervan. Een winwinlening is een lening waarbij beide partijen ‘winnen’. Vlaamse particulieren kunnen fiscaal voordeling investeren in Vlaamse kmo’s. De Vlaamse kmo betaalt een lage rente, moet geen waarborg geven en kan de kernmerken flexibel opstellen. De particulier krijgt boven op de rente een bijkomend belastingkrediet en een waarborg bij faling van de overheid. Zo wil de Vlaamse overheid particuliere spaarders stimuleren om hun slapend spaargeld in de economie te pompen.

“De winwinlening is een voorbeeld van hoe we naar een nieuw model gaan waar de klassieke financiering bij de bank wordt aangevuld door alternatieve manieren van financiering.” zegt UNIZO ondernemerscoach Ann-Sofie Lamon. “Voordeel is dat je financieel iets minder streng beoordeeld wordt dan bij de bank, maar je moet natuurlijk wel extra werken aan je marketing.”

Jaren lobbywerk

De winwinlening kwam extra in de aandacht door de onderneming van Oost-Vlaamse ‘jonge wolf’ Matthias Browaeys. Zijn onderneming Winwinner is een matchmaking platform waar hij ondernemers en investeerders samenbrengt. “Het is fijn om te zien dat het lobbywerk rond de winwinlening heeft opgebracht en dat de ondernemer nu makkelijker de weg ernaar vindt. Het heeft zijn tijd nodig gehad, ik ben de eerste jaren van mijn onderneming voortdurend gaan praten met boekhouders, bankiers en ondernemersverenigingen om uit te leggen wat de voordelen van de winwinlening zijn. Dat werpt nu z’n vruchten af.”

Mensen die in je geloven

Marie Van den Broeck van ‘My add on’ haalde deze week nog 50 000 euro op via de winwinlening. “We hebben onderzocht wat de verschillende mogelijkheden zijn om geld op te halen en wat de pro’s en contra’s ervan zijn. Bij de bank duurt het vaak heel lang voor je dossier wordt goedgekeurd, in crowdfunding kruipt enorm veel marketingwerk, maar de winwinlening leek ons een ideale manier. Je werkt samen met mensen die in je geloven, er komen geen juristen aan te pas en het kan ontzettend snel gebeuren. Bovendien zijn de voorwaarden voor de investeerder als voor de ondernemer heel goed. Win-win dus!” Aangezien de voorstellen blijven binnenkomen bij Marie, trekt ze haar bedrag nu op tot 75 000, om zo nog sneller haar doelen voor de komende 5 jaar te realiseren.