Moe(s)t jij als handelaar of horeca-uitbater of in de evenementensector verplicht de deuren sluiten, terwijl de betaling van de huur van jouw bedrijfspand verder loopt/liep? Of denk je de komende maanden moeilijkheden te (zullen) ondervinden met de betaling van je handelshuur? Dan hebben we goed nieuws.
Alles over de Vlaamse handelshuurlening
Alles over de handelshuursteun in Brussel
Het toepassingsgebied van deze maatregel is dezelfde als dat van de corona hinderpremie: de maatregel geldt voor alle ondernemers die een handelspand huren en naar aanleiding van de coronamaatregelen verplicht zijn of zijn geweest om hun locatie volledig of gedeeltelijk te sluiten. Merk dus op dat het niet nodig is dat je nog steeds verplicht gesloten bent op het moment van de aanvraag, het volstaat dat je door de coronamaatregelen op een bepaald moment verplicht gesloten bent geweest.
Daarnaast kunnen ook ondernemingen uit de evenementensector beroep doen op de maatregel.
Je moet wel beschikken over een actieve exploitatiezetel in het Vlaamse Gewest, hetzij als:
Een huurder-ondernemer mag geen huurachterstand meer hebben op 15 maart 2020. Hij moet beschikken over een geregistreerd handelshuurcontract (of gelijkaardige juridische structuur waarbij, tegen een vergoeding, een handelspand wordt ter beschikking gesteld zoals erfpacht, vruchtgebruik, opstal, brouwerijcontract incl. terbeschikkingstelling van een pand) voor het pand waarvoor hij de lening aanvraagt. Het pand moet bovendien gelegen zijn in het Vlaams Gewest.
Hoe aanvragen?DEADLINE VOOR AANVRAGEN: 30 juni 2021! De huurder en verhuurder sluiten eerst een modelovereenkomst. Hier vind je een modelovereenkomst. Deze geldt als hulpmiddel, want zodra de applicatie van de Vlaamse overheid online staat, wordt de overeenkomst meteen in het onlinesyteem aangemaakt. Deze model biedt wel een goede leidraad, als voorbereiding en om de afspraken te maken tussen huurder en verhuurder. De huurder vraagt vervolgens tijdig en online de ondersteunende huurregeling aan, en dat ten laatste op 30 juni 2021. De verhuurder moet bevestigen ten laatste op 7 juli 2021. Een aanvraag kan betrekking hebben op meerdere panden van eenzelfde verhuurder waarvoor de huurder één handelshuurlening aanvraagt. Deze gegevens kan je alvast op voorhand verzamelen:
Het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) onderzoekt vervolgens de aanvraag en de naleving van de voorwaarden. En pas nadien beslist PMV-z of de huurlening wordt toegekend. De huurder ondertekent de overeenkomst. Van zodra PMV-z de ondertekende leningsovereenkomsten heeft ontvangen, betaalt het de verschuldigde huur op het rekeningnummer van de verhuurder. Vraag de handelshuurlening aan Vanaf wanneer?De regeling kan ten vroegste ingaan vanaf de maand april en moet worden aangevraagd door de huurder ten laatste op 30 juni 2021. De verhuurder moet bevestigen ten laatste op 7 juli 2021. Er wordt voorzien in een rechtstreekse betaling aan de verhuurder. |
Naast het systeem van de handelshuurlening die bestaat voor vestigingen in Vlaanderen en Brussel is er ook een bijkomende federale maatregel die geldt voor alle verhuurders in België, op voorwaarde dat ze instappen in een systeem van kwijtschelding van huur aan een huurder die omwille van de coronamaatregelen verplicht gesloten is.
Verhuur je een pand aan een zelfstandige of kmo’s die omwille van de coronamaatregelen verplicht gesloten is, dan krijg je een fiscale stimulans om de huur in de maanden maart, april en mei 2021 kwijt te schelden. Als je daarvan gebruik maakt, kan je als verhuurder genieten van een belastingvermindering van 30 procent. Let wel, om van dit belastingvoordeel te genieten, geldt een maximum dat je als verhuurder mag kwijtschelden van 5.000 euro per maand per overeenkomst en van 45.000 euro per maand per verhuurder. Dat betekent dus een maximaal belastingvoordeel van 1500 euro per maand per contract en 13.500 euro per maand per verhuurder.
Een voorbeeld om dit te verduidelijkenVerhuur je een pand aan een zelfstandige of kmo die omwille van de coronamaatregelen verplicht gesloten is, dan krijg je een fiscale stimulans om de huur in de maanden maart, april en mei 2021 kwijt te schelden. Als je daarvan gebruik maakt, dan kan je als verhuurder 30% van die kwijtgescholden huur inbrengen in de belastingen.
|
Contacteer de UNIZO Ondernemerslijn en jouw adviseur zet je meteen op de goede weg!
Bel 0800 20 750, mail of chat (rechtsonder).