Ontdek alles over overheidsopdrachten binnenhalen tijdens de WELKOM KMO-beurs van de Vlaamse Overheid, i.s.m. UNIZO!

Wees erbij op 21 september in Brussel en scoor!

OverheidsopdrachtenWist je dat momenteel maar 30% van de overheidsaanbestedingen bij kmo's terechtkomt? Dat moet anders en beter! Daarom organiseren de Vlaamse Overheid en UNIZO op 21 september een WELKOM KMO-beurs, waar je tijdens persoonlijke gesprekken ontdekt hoe jij je kansen als kmo kan verhogen wanneer je meedingt naar een overheidsopdracht. Een niet te missen aanbod dus!

Wat mag je verwachten?

 • Je ontmoet verschillende grote Vlaamse aankopers, waaronder de VRT, Het Facilitair Bedrijf (aankopen van kantoormateriaal tot maaltijden), De Vlaamse Waterweg, Mobiliteit en Openbare Werken, Belgoprocess,… én krijgt een overzicht van hun geplande aankopen. Je kan rechtstreeks met hen afstemmen en op die manier snel informatie krijgen over deze opdrachten.
 • Je ontmoet tientallen dienstverleners en opleidingsverstrekkers die jou kunnen leren hoe je het best kan deelnemen aan overheidsopdrachten. Zij tonen je – gratis én vrijblijvend – wat zij jou te bieden hebben.
 • Je komt uit eerste bron alles te weten over de komende evoluties rond wetgeving en de nieuwe e-procurementapplicaties.
 • Ook UNIZO zelf zal er met een stand aanwezig zijn, waar je kan langsgaan voor info en advies.

Afspraak op woensdag, 21 september, doorlopend van 10u00 tot 16u00, aan de Havenlaan 88 te 1000 Brussel (Herman Teirlinckgebouw).

Vind hier alle info en schrijf je meteen online in. Tot dan!

 

Vlaamse overheid - WelkomKMO -Videoboodschap UNIZO from Het Facilitair Bedrijf on Vimeo.

Overheidsopdrachten lijken maar al snel naar de grotere bedrijven te gaan. Maar ook jij als kmo kan ernaar meedingen. Wil jij ook aan de slag voor de overheid? Hoe haal je zo'n overheidsopdracht binnen? En waar vind je er interessante? Wat kunnen aanbestedende diensten doen om overheidsopdrachten kmo-vriendelijker te maken?

Zo willen we overheidsopdrachten meer haalbaar maken voor jou?

Uit Europees onderzoek blijkt dat ons land bij de slechtste leerlingen van de klas hoort als het aankomt op overheidsopdrachten aan kmo's gunnen. Het belang van zo'n overheidsopdracht voor jou als ondernemer, staat nochtans als een paal boven water. Het is immers dé manier bij uitstek waarop jij - na de zware periode het afgelopen jaar - een duwtje in de rug kan krijgen door de overheid. Daarom ijveren we bij UNIZO al lang om de toegang tot overheidsopdrachten voor kmo's te vergroten en ze kmo-vriendelijker te maken.

 • Zo maakten we al een nota over aan verschillende ministers op Federaal en Vlaams beleidsniveau om de problematiek aan te kaarten en concrete maatregelen voor te stellen om jouw toegang tot zo'n overheidsopdracht te vergroten. 
 • We gingen in gesprek met de ministers en hun medewerkers (kabinet van Eerste Minister De Croo, Minister De Sutter, Minister Clarinval en Minister Somers).
 • In welke mate gunnen Belgische overheden overheidsopdrachten aan kmo's? Op basis van Europese cijfers maakten wij een rapport met aanbevelingen.
 • ...

Dit deed UNIZO al voor jou!

overheidsopdrachten

Wat kan je zelf doen?

Het deelnemen aan overheidsopdrachten, is voor jou als ondernemer een kluwen – zeker wanneer het de eerste keer is dat je deelneemt. Wij lijsten hieronder dan ook enkele belangrijke tips voor je op, maar je kan ook meer informatie vinden in de verschillende kennisnet-artikels en de pocket Overheidsopdrachten. Bovendien organiseert UNIZO op geregelde tijdstippen ook infosessies 'Zaken doen met je gemeente of stad'. Hou onze pagina in het oog voor meer informatie!

 1. Verken de markt
 2. Begin tijdig en lees het bestek aandachtig
 3. Analyseer welke procedure er gevolgd moet worden, of je voldoet aan de criteria,…
 4. Wees nauwgezet 
 5. Hoe rekening met de formaliteiten – ga bv. goed na wanneer je moet indienen en hoe je moet indienen
 6. Wees volledig bij het indienen. Controleer dus zeker of je alle documenten opgelijst in het bestek hebt ingediend!
 7. Wees nauwkeurig bij het vermelden van de prijzen
 8. Pas de juiste algemene voorwaarden toe
 9. Vermeld de gevraagde data of termijnen bv. de geldigheidsduur van de offerte

Dit kan je zelf doen!

overheidsopdrachten

Waar vind jij interessante overheidsopdrachten? 

We gaven je al tips over waar je rekening mee met houden wanneer je deelneemt aan overheidsopdrachten. Maar waar kan je nu de uitgeschreven overheidsopdrachten zélf terugvinden?

Afhankelijk van de drempel van de opdracht (Europese of niet-Europese opdracht) moet de opdracht worden gepubliceerd in het Bulletin der Aanbestedingen en/of het Europees Publicatieblad. Daarnaast zijn er ook verschillende initiatieven om overheidsopdrachten bekend te maken, die niet verplicht gepubliceerd moeten worden.

Zoek interessante overheidsopdrachten!

Wat kunnen aanbestedende diensten doen? 

Welke concrete maatregelen kunnen de aanbestedende diensten nemen om de toegang van kmo’s tot overheidsopdrachten te vergroten? Hieronder lijsten we de voornaamste maatregelen op.

 • Onderzoek of kmo's opereren op de markt, hou informatiesessies voor ondernemers of marktconsultaties waar lokale ondernemers advies verlenen over de producten/diensten. 
 • Voorzie een grotere bekendmaking van overheidsopdrachten bv. door middel van een digitaal platform. Denk bijvoorbeeld aan het Gentse 'Stadsleverancier'-model of het platform 'aanbestedingen in Limburg' zoals recent gelanceerd door UNIZO Limburg, werkgeversorganisatie VKW en Provincie Limburg.
 • Hou rekening met kmo’s bij het bepalen van de kwalitatieve selectiecriteria, bv. voor financiële draagkracht en technische bekwaamheid. Bij te hogen eisen vallen kmo's uit de boot. 
 • Verdeel opdrachten met een grote omvang in verschillende percelen, zoniet dan zijn die voor een kmo vaak véél te omvangrijk om af te handelen.
 • Beperk het aantal percelen waarop een onderneming kan inschrijven, alsook het aantal percelen dat aan dezelfde onderneming gegund kan worden.
 • Gun een opdracht op basis van prijs-kwaliteit, en niet enkel of voornamelijk op basis van de laagste prijs. Hecht voldoende belang aan criteria zoals klantenservice, nabijheid, bereikbaarheid, transportkosten,…
 • Voorzie eenvoudige administratieve procedures om in te schrijven. Pas bv. het only-once-principe consequent toe, promoot e-invoicing, gebruik bij opdrachten van geringe waarde (< €30.000) de procedure van de aanvaarde factuur.
 • Betaal op tijd.
 • Geef feedback op ingediende offertes (zeker voor niet-weerhouden ondernemers) en organiseer een efficiënte klachtenbehandeling om een geschil of vraag voor te leggen voor bemiddeling of niet-bindend advies.
 • Jaarlijks besteden overheidsinstanties in de EU gemiddeld 14 % van het bbp aan overheidsopdrachten. De economische en maatschappelijke impact van overheidsopdrachten voor KMO’s is dus aanzienlijk blijkt uit UNIZO-bevraging naar het aankoopbeleid van steden en gemeenten en naar de ervaringen van ondernemers.

Leestip: Adviespocket 'Zaken doen met de overheid'

In deze pocket introduceren we je in de wetgeving over overheidsopdrachten (scholen en overheden). Pagina na pagina leggen we er begrippen uit de overheidsopdrachtenwetgeving op eenvoudige wijze uit. Na de lectuur ben je in staat een bestek te lezen en erop in te gaan. De pocket bevat daarnaast nog veel tips & tricks. Download de pocket, die gratis is voor UNIZO-leden.

Dowload de pocket

Overheidsopdrachten

EEN ENORME OPPORTUNITEIT VOOR KMO’S

Aandachtspunten voor het beleid:

Lees hier het volledige UNIZO-dossier met aanbevelingen.

We kaartten de problemen die jij als ondernemer ondervindt bij de deelname aan overheidsopdrachten aan op een online event georganiseerd door de Vlaamse Overheid én met hieronder de getuigenis van ondernemer Jurgen Blommaert van Ecoprint.

21 nov 2022

Ondernemersforum | Haal een overheidsopdracht binnen!

Vilvoorde / Cursus