Overheidsopdrachten: Wat kan je zelf doen?

Het deelnemen aan overheidsopdrachten, is voor jou als ondernemer een kluwen – zeker wanneer het de eerste keer is dat je deelneemt. Wij lijsten hieronder dan ook enkele belangrijke tips voor je op, maar je kan ook meer informatie vinden in de verschillende kennisnet-artikels en de pocket Overheidsopdrachten. Bovendien organiseert UNIZO op geregelde tijdstippen ook infosessies 'Zaken doen met je gemeente of stad'. Hou onze pagina in het oog voor meer informatie!

overheidsopdrachten

Overheidsopdrachten: Hoe begin je eraan?

 1. Laat je eers goed informeren: met welke spelregels moet je rekening houden? welke tips helpen je om je kans om overheidsopdrahten binnen te halen te verhogen?
 2. Zorg dat de informatie over jouw onderneming in de KBO correct en accuraat is. Registreer zeker ook je e-mailadres! Zo kunnen aanbestedende overheden je gemakkelijk contacteren wanneer ze een marktverkenning houden, jou willen aanschrijven voor een interessante opdracht of jou, meer algemeen, op de hoogte willen houden van belangrijke zaken (bv. in de stad/gemeente) die de belangen van ondernemers aangaan.
 3. Verken de markt
 4. Begin tijdig en lees het bestek aandachtig
 5. Analyseer welke procedure er gevolgd moet worden, of je voldoet aan de criteria,…
 6. Wees nauwgezet 
 7. Hoe rekening met de formaliteiten – ga bv. goed na wanneer je moet indienen en hoe je moet indienen
 8. Wees volledig bij het indienen. Controleer dus zeker of je alle documenten opgelijst in het bestek hebt ingediend!
 9. Wees nauwkeurig bij het vermelden van de prijzen
 10. Pas de juiste algemene voorwaarden toe
 11. Vermeld de gevraagde data of termijnen bv. de geldigheidsduur van de offerte
 12. Meld je aan als potentiële leverancier bij je gemeente of stad. Denk ook aan volgende platformen:

Adviespocket 'Zakendoen met de overheid'

Leestip: Adviespocket 'Zaken doen met de overheid'

In deze pocket introduceren we je in de wetgeving over overheidsopdrachten (scholen en overheden). Pagina na pagina leggen we er begrippen uit de overheidsopdrachtenwetgeving op eenvoudige wijze uit. Na de lectuur ben je in staat een bestek te lezen en erop in te gaan. De pocket bevat daarnaast nog veel tips & tricks. Download de pocket, die gratis is voor UNIZO-leden.

Dowload de pocket