De WOMED Award voor inspirerend ondernemerschap

De WOMED Award is een prijs voor de onderneemster van het jaar die jaarlijks door Markant vzw en UNIZO wordt uitgereikt. Er wordt telkens ook een Belofte van het jaar gekozen.

Ambassadrices voor ondernemerschap

Gratienne Sioncke werd begin 2015 bekroond tot onderneemster van het jaar. Acht jaar geleden liet ze haar onderzoek aan de Vlerick Business School voor wat het was om samen met haar man Borginsole uit de grond te stampen. De onderneming uit Rotselaar groeide in die korte tijd uit tot een begrip in de schoenzoolsector in België, Duitsland en Nederland. Ze kreeg haar prijs uit handen van minister van Werk Kris Peeters (CD&V) en koningin Mathilde.

Tijdens voorgaande edities van de WOMED Award mochten sterke onderneemsters als Daniëlle Vanwesenbeeck (Mastermail), Ann Vancoillie (Creaplan & Aluvision) en Daphne Aers (TNS) de prijs reeds in ontvangst nemen. Een mooie erkenning die hen een rol als ambassadrice van het vrouwelijk ondernemerschap opleverde en een boost voor hun eigen zaak betekende.

Wie kan meedoen?

Elke onderneemster die minimum 5 jaar actief is als zelfstandige in hoofdberoep en een financieel gezonde onderneming heeft uitgebouwd kan zich inschrijven. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt in het voorjaar en de selectieprocedure start in september van het jaar ervoor. Onderneemsters kunnen zichzelf kandidaat stellen via de website of kunnen genomineerd worden door partners van de WOMED Award. 

Voor onderneemsters die minimum 2 en maximum 5 jaar zelfstandige in hoofdberoep zijn, is er de prijs voor de Belofte. Deze prijs bekroont beloftevol ondernemerstalent. Uit een selectie van 5 provinciale Beloftes verkiest de jury de uiteindelijke winnaar. Roeline Ham (Boops’n-burps), An Beazar (Enprove) en Kim Vandenplas (Libra Services) waren de eerdere winnaars van de Belofte.

Tweejaarlijks wordt er ook een WOMED Award Zuid uitgereikt in samenwerking met Trias. Deze prijs bekroont ondernemende vrouwen in het Zuiden.

Inspirerende voorbeelden

WOMED plaatst vrouwelijk ondernemerschap in een positief daglicht en ondersteunt vrouwelijke rolmodellen om ook andere vrouwen te inspireren tot ondernemerschap. Dit in het kader van Ondernemer in Zich(t) en met steun van Agentschap Ondernemen en Vlaanderen in ActieDe WOMED Award wordt uitgereikt in samenwerking met KBC, Zenito, ADMB, Ter Helme en Vlerick Business School.