HIB, label voor makers van authentieke en ambachtelijke kwaliteitsproducten

Handmade in Belgium

De consument zoekt terug meer en meer authentieke, handgemaakte producten. Die producten zijn te vinden bij ambachtelijke ondernemers. Sinds kort bestaat er een wettelijke definitie voor een ambachtelijk ondernemer, maar in de praktijk is het voor consumenten moeilijk om die ambachtelijke ondernemers en hun producten te onderscheiden van de industriële. Daarom reikt UNIZO het label Handmade In Belgium (kortweg HIB) uit. 

Handmade in Belgium

Een jury van ondernemers en experten kent het label toe. Enkel wie aan de strikte criteria voldoet, komt in aanmerking. Vakmanschap herleeft en daar werkt UNIZO aan mee. Gespecialiseerde trendbureaus spreken van een heropleving van het respect voor handwerk bij de jongere generatie. Ambacht 2.0. noemen ze het. Wij noemen het vanaf nu Handmade In Belgium. In het Engels, inderdaad. Op vraag van onze ondernemers die internationaal zaken doen.

Komt u in aanmerking voor het Handmade In Belgium-label?

Wilt u als ambassadeur de HIB-community versterken? Als u denkt te voldoen aan de criteria, kan u zich hier kandidaat stellen.

Wie zijn de handmade vrouwen en mannen?

Wat maakt ‘crafters’ zo intrigerend? Hun talent voor handenwerk. Hoe ze slijpen, beitelen, naaien, boetseren, kapen, draaien, wrijven, strelen, wroeten, lijmen, hameren, krassen, grijpen … u kan er uren naar kijken. HIB-handen zijn de instrumenten van de ziel. Onze ambassadeurs ontdekt u hier.

Wat zijn de handmade things?

Wat HIBers maken en met trots verkopen? Dat ontdekt u hier. Als u klikt op de materialen, weet u meteen wie met welke grondstoffen aan de slag is. Handgemaakte producten geuren naar hout of leder. Naar aarde, stof of gesmolten metaal. Naar gist, naar graan, naar de zee of naar het bos. Ze zijn gemaakt met passie en skills. En daarom steeds uniek.

Criteria voor het HIB-label

  • U bent zelfstandig in hoofdberoep in België.
  • U hebt een onderneming met maximaal 20 werknemers.
  • Een substantieel onderdeel van uw assortiment is handgemaakt.
  • Uzelf of uw medewerkers staan zelf in voor het ‘maakproces’ van het product en dat gebeurt voor minstens 50% met de hand.
  • U creëert een product of levert een dienst met een zekere nutsfunctie, wat u meteen onderscheidt van een kunstenaar.
  • Elk product is uniek en draagt de handtekening van de maker