Laureaat Ondernemende Gemeente beloont ondernemingsvriendelijk beleid

Voert uw stad of gemeente een krachtig ondernemingsvriendelijk beleid met projecten of initiatieven op het vlak van lokaal economisch beleid die een pluim verdienen? Dan maakt uw stad of gemeente kans om een jaar lang de titel Laureaat Ondernemende Gemeente te dragen.

Met deze prestigieuze onderscheiding wil UNIZO, in samenwerking met EANDIS,  elk jaar stads- en gemeentebesturen in Vlaanderen inspireren door goede voorbeelden te bekronen van opmerkelijke projecten of sterke initiatieven die de lokale economie stimuleren. UNIZO doet dit met de medewerking van VVSG, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten.

Laureaat Ondernemende Gemeente

In 2014 werden drie laureaatstitels uitgereikt, verbonden aan drie centrale thema’s uit het lokaal economiebeleid: bereikbaarheid, uitstraling  en kernversterking. Houthalen-Helchteren wint de titel Laureaat Ondernemende Gemeente 2014 in het thema ‘Kernversterking’, Genk in het thema ‘Uitstraling’ en Kortrijk in het thema ‘Bereikbaarheid’.

Bereikbaarheid

Voor elke onderneming die in contact komt met klanten, patiënten of leveranciers is het van groot belang dat deze de onderneming vlot kunnen bereiken. Ook een ondernemer of zijn personeelsleden moeten als dienstverlener of leverancier vlot bij klanten, patiënten of op werven geraken.

Uitstraling

Ondernemingen zijn een toegevoegde waarde voor de gemeente. Een gemeente waar het aangenaam wonen en winkelen, werken en ontspannen is, heeft een positieve uitstraling. Een gemeente met een sterke uitstraling is niet alleen in het belang van de ondernemer, maar vooral in het belang van de gemeente zelf.

Kernversterking

Een sterke kern staat voor een aantrekkelijke, dynamische sfeer in het hart van de gemeente. De vermenging van handel met functies als horeca, wonen, diensten, cultuur en recreatie geeft de kern bijkomende energie en ambiance. Dé motor is de handelskern. Zonder sterke handelskern, geen sterke gemeente. Enkel door concentratie van de handelszaken kan het handelsapparaat als motor fungeren.

Wedstrijdverloop

Projecten en initiatieven die aan volgende voorwaarden voldoen, komen in aanmerking voor de UNIZO prijs ‘Laureaat Ondernemende Gemeente 2015’:

  • het gaat over één van gekozen beleidsthema’s
  • het draagt bij tot een ondernemingsvriendelijk gemeentebeleid
  • het heeft betrekking op alle ondernemers of een specifieke ondernemersgroep
  • het is een duurzaam project of initiatief dat bij het indienen van het projectdossier in (een begin van) uitvoering is

Elke lokale overheid kan zich kandidaat stellen met maximaal drie projecten. Een jury van externe experten selecteert op basis van de ingediende projectdossiers één of meerdere laureaten en genomineerden voor de titel UNIZO Laureaat Ondernemende Gemeente. De prijs bestaat uit een eremerk en ruime media-aandacht.