Eerste Hulp bij psychische problemen

Psychologische problemen kunnen iedereen treffen. Ook jou als zelfstandige. Weet dat je er niet alleen voor staat. Laat je omringen door de juiste mensen en praat erover. Weet je niet waarheen of waar je recht op hebt als zelfstandige? Wij lijsten het voor je op.  

Burn-out 

Als zelfstandige klop je heel veel uren en haal je daar ook veel voldoening uit. Dat is natuurlijk positief. Wel verontrustend, is dat 7 op de 10 het werk mentaal moeilijk kan loslaten. En dat 1 op 3 meestal tot altijd last heeft van stress of vermoeidheid. Toch wel belangrijke risicofactoren als het gaat over burn-out. Meer nog, maar liefst 1 op 3 onder jullie acht de kans groot om tegen zo'n burn-out aan te lopen. 

UNIZO werkte samen met Liantis een Snelwijzer uit over de financiële gevolgen van een burn-out. Want zowel voor wie nog aan het werk kan blijven als voor wie geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt wordt bestaan er specifieke steunmaatregelen. We overlopen ze stap voor stap. Je kan ook bij UNIZO en Liantis terecht voor coaching op maat.

Download de Snelwijzer

Mentale gevolgen coronacrisis

Ook de huidige coronacrisis hakt er bij veel zelfstandigen zwaar in. Voor heel wat ondernemers is corona een streep door hun rekening, toekomstplannen of ambities. Financieel zijn de gevolgen zwaar, heel zeker, maar minsten evenzeer mentaal. Ook hieraan willen we aandacht besteden.

Wanneer corona in je hoofd kruipt  

Heb je nood aan een luisterend oor of een gesprek? 

  • Dankzij UNIZO en Liantis kan je coaching op maat krijgen bij burn-out. Meer info
  • Vzw Dyzo helpt ook in coronatijden ondernemers in moeilijkheden met deskundig advies en een luisterend oor. Bel gratis 0800 111 06 of mail info@dyzo.be
  • Denk je aan zelfmoord en heb je nood aan een gesprek, dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be. Op de pagina www.zelfmoord1813.be/zelfmoordpreventie-coronatijden vind je heel wat tips over wat je in coronatijden kan doen voor mensen die het moeilijk hebben of wanneer je zelf donkere gedachten hebt.    
  • Bel of chat gratis met TeleOnthaal via het nummer 106 of via www.tele-onthaal.be 
  • Ik kan niet werken door mijn psychologische problemen. Wat nu? 
  • Iedere zelfstandige in psychologische nood kan rechtstreeks hulp krijgen door te bellen naar de gratis tweetalige hulplijn: 0800 300 25

 

Andere nuttige informatie