Toekomst voor handel

UNIZO Retail - visie 2020

De detailhandel vervult een essentiële rol in onze maatschappij en voor onze economie, voor consumenten, bewoners, werknemers en handelaars. Winkels en winkelgebieden zijn essentieel voor de dagelijkse voorziening, als werk- en ontmoetingsplek en als kloppend hart van onze steden en gemeenten. De detailhandel in Vlaanderen kent jaarlijks een omzet van ruim 55 miljard euro. De sector is een belangrijke werkgever met meer dan 140.000 werknemers en 90.000 zelfstandigen in Vlaanderen.

De detailhandel is echter in snel tempo grondig aan het veranderen. Een combinatie van economische, technologische, demografische en maatschappelijke ontwikkelingen heeft ervoor gezorgd dat consumenten anders winkelen. Aan de aanbodzijde zien we een excessieve groei van grote handelsvestigingen in de periferie, maar ook de winkelvloeroppervlakte in de kernen van de Vlaamse centrumsteden stijgt. En uiteraard moeten we ook rekening houden met het online winkelaanbod op het wereldwijde internet. Resultaat: de gevestigde ‘klassieke’ detailhandel, vooral in de centra van de kleinere steden, komt onder druk te staan. De stijgende winkelleegstand en het toenemend aantal (vooral zelfstandige) winkels dat zijn deuren sluit zijn daar slechts enkele voorbeelden van. Deze aantasting van de handel, in het bijzonder in de winkelgebieden van de kleinere steden en gemeenten, is geen exclusief Vlaams fenomeen. In heel Europa trekken tal van steden en handelsorganisaties aan de bel.

logo UNIZO RetailUNIZO Retail is het UNIZO-netwerk voor de zelfstandige (offline en offline) handelaar in Vlaanderen en Brussel. Ontdek het volledige aanbod op www.unizo.be/retail. Volg ons op Facebook en Twitter

 

 

 

 

 

Meer over: Handelszaak, Kernversterking, Retail