Aftrekbare beroepskosten (digitaal)

Inclusief aanpassingen zomerakkoord!

Bestel via winkelmandje onderaan (GRATIS voor UNIZO-leden!)

Weinig onderwerpen worden zo vaak besproken als de fiscaal aftrekbare beroepskosten. Het is bijna als praten over het weer, de gezondheid of andere koetjes en kalfjes. Ondernemers willen weten welke kosten ze fiscaal in rekening kunnen brengen. Niemand betaalt graag te veel belastingen.

Zolang u rekening houdt met de wettelijke voorwaarden kunnen alle beroepskosten fiscaal aftrekbaar zijn.

Deze gids staat stil bij de algemene principes en bij enkele courant aftrekbare beroepskosten. Hij geeft u ook een aantal aandachtspunten mee. Niet alle mogelijke aftrekbare beroepskosten komen aan bod. Dat is onbegonnen werk, want zolang u rekening houdt met de wettelijke voorwaarden kunnen alle beroepskosten fiscaal aftrekbaar zijn.

De regel is duidelijk: kosten die u maakt voor uw beroep, mag u in aftrek brengen. Toch loopt het in de praktijk niet altijd van een leien dakje, want op die algemene regel zijn er echter uitzonderingen. Dat leidt tot heel wat discussies met de fiscaal controleur over het beroepskarakter, over percentages en bedragen: u hebt ze waarschijnlijk al wel meegemaakt.

Bovendien bracht het zogenaamde zomerakkoord van 2017 (inwerkingtreding 2018) heel wat fiscale wijzigingen met zich mee. Deze werden in deze pocket allemaal netjes verwerkt!

Digitale publicatie