Nieuw overlegcomité op 18 december

Open contactberoepen, campings/vakantieparken en fitness!

Op 27 november besliste het Overlegcomité, mede op vraag van UNIZO, om de niet-essentiële winkels te openen. Uiteraard reden tot vreugde, de economische noodzaak was evident. Maar tegelijk bleven heel wat sectoren in het ongewisse. Contactberoepen zoals kappers of schoonheidsspecialisten bijvoorbeeld, die in juni de week na de winkels wel mochten openen. Of de toerismesector, fitnessclubs, tatoeëerders en horeca. Ook die sectoren hebben dringend nood aan een duidelijk perspectief. 

Dinsdag 7 december zat UNIZO alvast aan tafel met premier Alexander De Croo en minister Frank Vandenbroucke om perspectief te krijgen voor de contactberoepen.  Na het Overlegcomité van vrijdag 18 december moet er volgens ons een duidelijk zicht zijn op heropening. De federale regering bevestigde ons dat er alvast een onderzoek komt naar de impact van de sector van de contactberoepen op de verspreiding van het coronavirus.

Wat vragen we concreet?

Laat contactberoepen opnieuw toe  

Na de vorige lockdown mochten de contactberoepen een week na de opening van de winkels weer aan de slag. Dit bleek geen effect te hebben op het aantal besmettingen of ziekenhuisopnames. Waarom dergelijk perspectief dit keer wel uitblijft, is daarom een raadsel. Temeer omdat onze buurlanden contactberoepen wél laten ondernemen. Wat ervoor zorgt dat Belgen hun toevlucht zoeken naar die landen. 

In deze sector is een volkstoeloop ook sowieso uitgesloten, net omdat deze beroepen op afspraak werken. 

Nog een ander belangrijk argument is dat deze zorgberoepen mensen “soigneren”. Je laten verzorgen en goed voor de dag komen is niet alleen aangenaam, maar voor veel oudere alleenstaanden is de wekelijkse afspraak bij de kapper zelfs een belangrijk sociaal contactmoment. 

Heropen campings en vakantieparken 

Het Overlegcomité besliste om campings en vakantieparken gesloten te houden, zonder verdere duiding of zonder aantoonbare hogere veiligheidsrisico's. In tegenstelling tot de hotelsector die altijd open mocht blijven.

Na de reeds enorme verliezen van dit jaar, is de kerstperiode de enige mogelijkheid om enige omzet te genereren en om een faillissementsgolf te vermijden. En ook hier speelt opnieuw het psychologisch welzijn. Een keertje er tussenuit knijpen doet wonderen.

We vragen een gelijk speelveld tussen hotels en campings/vakantieparken, waarbij elk uiteraard rekening moet houden met de strengste veiligheidsnormen. 

Laat mensen fitnessen 

Fitness heeft een bewezen positieve impact op de fysische weerbaarheid en het emotioneel welzijn van mensen en zeker jongeren.  Zeker tijdens deze donkere weken, waarin buitensportactiviteiten niet altijd mogelijk zijn. Om die redenen opende Catalonië trouwens zijn fitnessclubs. 

Bovendien zijn veel kleinere spelers concurrentieel niet opgewassen tegen grotere spelers die deze lockdownperiode leden ronselen aan niet-marktconforme prijzen. Ook hier dreigt een faillissementsgolf. 

Conclusie?

Sectoren zonder wetenschappelijke verantwoording of perspectief gesloten houden, zorgt niet alleen voor enorme verontwaardiging, maar zal in de nabije toekomst leiden tot economische en psychologische drama’s bij zowel ondernemers als bij de rest van de bevolking.  

De winkels heropenden op 1 december. Na 14 dagen, je moet rekenen op een vertraging van verspreiding, moet het duidelijk zijn of de opening van de winkels al of niet een effect had. Daarom vraagt UNIZO om de situatie op 14 december te evalueren en op een tussentijds overlegcomité ten laatste op 18 december perspectief te geven. Maak duidelijk welke sectoren al vroeger mogen openen dan 15 januari.

Ik lees graag de volledige nota

UNIZO wil elke ondernemer een stem geven!

Wij willen je stem als ondernemer luider laten klinken en sterker laten doorwegen in het beleid. Daarom is jouw steun als lid extra belangrijk. Zo kunnen we onze slagkracht vergroten en harder met onze vuisten op ministeriële tafels slaan.

Ik steun UNIZO om op te komen voor mijn belangen!