Stages zijn vaak een onderdeel van opleidingen en komen voor op praktisch alle onderwijsniveaus:
In sommige opleidingen zijn stages een verplicht onderdeel, in andere zijn ze vrijwillig. Het doel van een stage is geleerde vaardigheden toe te passen, kennis te maken met de echte werkomgeving en werkervaring op te doen. De duur, intensiteit en het niveau van de stage wisselt per opleiding.
Voor verschillende vrije beroepen is na het behalen van een diploma een stage verplicht om het beroep uit te mogen oefenen.
De lerende is een leerling/student/cursist in opleiding, dat kan op alle verschillende onderwijsniveaus en richtingen zijn.
Stagiairs zijn vaak zeer gemotiveerd om de opgedane kennis eindelijk in de praktijk te kunnen tonen. Ze brengen een frisse blik en recente kennis mee.
Vaak is de stage de eerste werkervaring. Via de stage wil de lerende werkervaring opdoen.
Een stage kan behoorlijk verschillen in niveau en duur. De inhoud van de stage is zeer afhankelijk van de opleiding. Het is de bedoeling dat de stagiair daadwerkelijk arbeidsprestaties gaat verrichten – en dus niet enkel komt kijken. Maar de stage is vaak de eerste werkervaring, dus zorg dat je verwachtingen realistisch zijn en zorg voor passende begeleiding.
Stages worden over het algemeen in twee vormen georganiseerd.
Lees hier waarom UNIZO Limburg bijvoorbeeld graag met stagiairs werkt.
Voor stages in het hoger onderwijs geldt deze bepaling niet.
Voor stages als onderdeel van een opleiding op alle niveaus geldt dat de stagiair geen loon ontvangt van de stagegever. Een reële onkostenvergoedingen en echte vrijgevigheden mogen wel.
De stagiair begeleiden kost natuurlijk wel tijd - van jou en eventueel je werknemers.
Onder bepaalde voorwaarden kom je in aanmerking voor de mentorkorting – maar dit geldt enkel voor langere stages en de toegewezen mentor dient een erkende mentoropleiding gedaan te hebben. Voor stages in opleidingen van het hoger onderwijs is er geen mentorkorting mogelijk.