42 % van de KMO-werkgevers heeft al minstens één lopende vacature zonder gevolg stopgezet "omdat er toch geen geschikte kandidaten op reageerden", en maar liefst 84 % ervaart in het algemeen heel grote problemen bij het vinden van bijkomend personeel. Dat blijkt uit enquêteresultaten in het nieuwste UNIZO-rapport over de nijpende krapte op de arbeidsmarkt. Er zijn dringend maatregelen nodig.
UNIZO bepleit een beleid waarbij de volledige arbeidsreserve mee het bad wordt ingetrokken, over de gewestgrenzen heen, mede dankzij een betere interregionale samenwerking. Dat, in combinatie met een vereenvoudiging en beperking in de tijd van de werkloosheidsuitkeringen. Afhankelijk van de voorafgaande loopbaanduur is dat minimum 2 en maximum 5 jaar. Daarna valt de werkzoekende terug op een bijstandsregeling, gekoppeld aan een middelentoets. De vrijgekomen middelen worden gebruikt om werkzoekenden beter op te leiden en te begeleiden.
Verder op de UNIZO-prioriteitenlijst staan:
Het volledige dossier rond "krapte op de arbeidsmarkt" lees je hier!
Medewerkers zijn de duurste en tegelijkertijd minst controleerbare “asset” van een onderneming (maw het kostelijkste en kostbaarste van een onderneming):
De “perfecte” medewerker is
We staan je graag bij met het gepaste gratis eerstelijnsadvies!
Als lid van UNIZO draag je bij tot onze zeggingskracht bij de overheid. En je geniet daarnaast nog tal van voordelen. Meer weten?
Dit standpunt is een van vele prioriteiten die UNIZO naar voren schuift. Wil je meer weten over dit en alle andere standpunten van UNIZO?