Starten in coronatijden: Karolien Van Bel deed het

Karolien Van Bel uit Ninove is 40 jaar en werkte de voorbije 14 jaar in een commerciële rol bij printerfabricanten. Daar kon ze zien hoe de markt voor kantoorapparatuur de laatste jaren is veranderd. Zo kwam ze ook op het idee om Belfinity op te richten. Met haar onafhankelijke expertise wil ze andere ondernemingen, zowel publiek als privé, ontzorgen en helpen evolueren naar een paperless office. Of zeg tegenwoordig maar workplace.

“En die workplace maken we maar liefst zo secure mogelijk.” Karolien doet dit door het helpen afbouwen, optimaliseren en optimaal beveiligen van printinfrastructuur, tijdens het volledige proces - van marktonderzoek, aanschaf, implementatie tot operationeel - en weer opnieuw. Daarvoor staat Belfinity.  

“Op 18 september ben ik begonnen aan Go4Business met UNIZO. Uiteindelijk was dit voor mij toch dé belangrijkste ‘reality check’ om al dan niet door te zetten met mijn plan om mijn eigen onderneming te starten. Go4Business kan ik echt aan iedereen met plannen om een eigen onderneming te starten warm aanbevelen. Niet alleen krijg je boordevol tips en inzichten mee, maar ook doe je al een heel grondige voorbereiding om effectief op te starten. De bank en verschillende boekhouderkantoren die ik nadien heb gesproken waren onder de indruk van de voorbereiding."

Van ontslag nemen naar lockdown

"Toen mijn project in februari door UNIZO als haalbaar werd beschouwd en ik dus begin maart mijn ontslag gaf bij mijn vorige werkgever, had ik nooit gedacht om écht middenin deze nooit eerder geziene crisis mijn onderneming te moeten starten. Reken maar dat ik heb doorgezet! In allerijl heb ik de omzetprognose in mijn financieel plan moeten negatief bijsturen. De oprichting bij de notaris gepland op 18 maart, eerste dag van de strengere maatregelen, kon niet doorgaan. Gelukkig is de oprichtingsakte dan toch met een volmacht kunnen verleden worden op 6 april jongstleden."

"Beroepen die te maken hebben met digitalisering worden nu als essentieel beschouwd en dit sterkt mij in de overtuiging dat wat ik met Belfinity wil doen een quick start zal nemen wanneer het ondernemingsleven wat normaler wordt. Iedereen zal willen focussen op hun core business en op zoek willen gaan naar efficiëntiewinsten en net dát kan ik concreet aanbieden. Als onafhankelijk expert kan ik adviseren welke de mogelijkheden zijn om de print-en kopieerinfrastructuur binnen een korte termijn af te bouwen en te optimaliseren."

"Deze crisis zal de digitale transformatie nog versnellen"

"Deze crisis zal ongetwijfeld de digitale transformatie nog versnellen en ik verwacht dat de ‘future workplace’ sneller dan verwacht paperless zal zijn. En hierbij is het security luik van ongelofelijk belang. Om hierop te anticiperen school ik mij tijdens deze overgangsperiode ook bij als gecertifieerd ‘Data Protection Officer’ (DPO) zodat ik mijn toekomstige klanten ook voor alle vragen rond informatieveiligheid en persoonsgegevens het juiste advies kan geven. Belfinity’s focus zal op termijn veel meer komen te liggen op security, dus voortdurende bijscholing op dat gebied maakt deel uit van mijn strategie."

Doorzetten is cruciaal

"Momenteel ben ik enkele webinars aan het voorbereiden om concrete tips te geven rond paperless werken en hoe je dan kan beginnen aan het afbouwen van printinfrastructuur. Ik reken erop dat dit de bewustwording zal positief beïnvloeden en dat hier enkele opdrachten uit zullen komen. Het is een knop omdraaien, want ik ga nog altijd liefst persoonlijk langs bij klanten natuurlijk. Ik bereid mij voor dat persoonlijk contact ook na 19 april nog niet mogelijk zal zijn, dus ik ga de komende weken wat actiever op zoek moeten gaan naar opdrachten door online meetings en webinars te organiseren."

"Intussen neem ik wat meer de tijd voor mijn website en strategisch plan van aanpak. Hiervoor werk ik samen met een startup uit Dendermonde, Puzzle Marketing. Zij zitten boordevol goeie ideeën, creativiteit en zijn voor mij tevens een boeiende gesprekspartner met een kritische blik op de zaken. Ook het logo was geen gemakkelijke opgave en heb ik qua ontwikkeling wat onderschat. Had ik dat geweten was ik er al vroeger aan begonnen, maar nu ben ik er helemaal tevreden over."

"Draai de knop om en zet door!"

"Aan de starters die momenteel ook op die drempel staan zou ik willen meegeven om toch door te zetten. Bouw een realistische omzetprognose in en probeer zoveel mogelijk je knop om te draaien en alles digitaal te organiseren. Het ondernemersklimaat blijft positief hier in Vlaanderen en er worden ongelofelijk veel maatregelen genomen om ondernemingen erdoor te krijgen. Dit sterkt mij in de overtuiging dat het uiteindelijk wel goed komt.”

Hoor en zie je Karolien graag even aan het woord?

Ontdek hieronder haar videogetuigenissen

Ontdek welke concrete tips Karolien wil meegeven aan starters die in de huidige crisisomstandigheden een eigen onderneming willen beginnen.

Begin april startte Karolien haar nieuwe onderneming Belfinity op. Verneem van deze enthousiaste onderneemster hoe dat voor haar verlopen is.

Door de huidige maatregelen is fysiek klantenbezoek momenteel niet mogelijk. Nochtans had Karolien daar erg op gemikt. Verneem hier hoe zij dit aanpakt.

Wil jij je ook optimaal voorbereiden op je opstart?

Schrijf je in voor Go4Business!