Aan welke voorwaarden voldoen bij personenvervoer?

Laatste aanpassing: 
31/08/2022

Wanneer je (tegen betaling) vervoer van personen organiseert, moet jouw onderneming een vergunning van de bevoegde overheid hebben. 

Welke vergunning er precies nodig is, hangt af van het type vervoer (geregeld of ongeregeld) en het type voertuig (geschikt voor max. 9 inzittenden inclusief bestuurder of geschikt voor meer dan 9 inzittenden inclusief bestuurder).

In bepaalde gevallen moet je je voor de vergunning richten tot de Federale overheid (FOD Mobiliteit en Vervoer). Dat is bijvoorbeeld het geval voor autocardiensten. 

Voor het uitbaten van een taxidienst is er een vergunning individueel bezoldigd personenvervoer nodig. Informatie over de procedure en voorwaarden vind je hier . 
Gaat het over een uitbating in het Brussels Hoofdstedelijk gewest dan kan je hier meer informatie vinden.   

Opgelet: ook deze voorwaarden gelden nog voor de chauffeurs: 

  • wie chauffeur van een taxidienst is, moet een minimumleeftijd hebben van 21 jaar.
  • wie beroepsmatig personen vervoert, moet beschikken over een rijgeschiktheidsattest (medische keuring) en de houders van een rijbewijs D moeten ook beschikken over een attest vakbekwaamheid (beter bekend als de “code 95”).
  • taxibestuurders in het Vlaams gewest moeten een bestuurderspas hebben, deze is aan te vragen bij de gemeente waar de chauffeur woont.   

Een overzicht van de verschillende categorieën van personenvervoer en een tool om na te kijken onder welke categorie het vervoer dat je organiseert valt, kan je hier vinden. 

Meer over: Starten, Vergunningen, Beroepen-beroepsvoorwaarden, Beroepsvoorwaarden andere beroepen

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!