Ben ik BTW-plichtig als zelfstandig ondernemer?

Laatste aanpassing: 
08/03/2020

Iedereen die in de uitoefening van een activiteit geregeld en zelfstandig leveringen van goederen of van diensten verricht zoals omschreven in het wetboek van BTW, is onderworpen aan de BTW-plicht. Wat zijn de gevolgen?

In dat geval moet je je inschrijven bij de BTW en BTW betalen. Het BTW-tarief bedraagt 6, 12 of 21% naargelang het product of dienst. Na de activatie van je BTW-nummer bij het ondernemingsloket doet je ondernemingsnummer ook dienst als BTW-nummer.
Deze inschrijving kan je in orde brengen bij Liantis ondernemingsloket.

Enkele speciale gevallen:

  • Ondernemers die voor 75% van hun omzet geen factuur uitreiken aan hun klanten (leveringen aan particulieren), kunnen opteren voor de forfaitaire BTW-regeling.
    Deze forfaitaire BTW-regeling kan enkel van toepassing zijn voor de beroepen waarvoor forfaitaire grondslagen werden vastgelegd. Je omzet mag dan nooit meer dan 500.000 EUR excl. BTW bedragen. Maar ook als je kiest voor deze forfaitaire BTW-regeling moet je een BTW-activering aanvragen!
     
  • Bedraagt je omzet maximum 25.000 EUR excl. BTW, dan kan je gebruik maken van de vrijstellingsregel en moet je geen BTW aangeven. Je moet geen BTW aanrekenen, maar kan zelf ook geen BTW aftrekken. Je moet ook in dat geval je BTW status laten activeren.
Meer over: Belastingen, Btw, Principes btw, Starten

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!