Betaalt ook de vennootschap sociale bijdragen?

Laatste aanpassing: 
10/08/2022

Als zelfstandige betaal je elk kwartaal sociale bijdragen, waarmee je individuele sociale rechten opbouwt. Daarnaast is ook de vennootschap zelf jaarlijks sociale bijdragen (volgens de omvang van het bedrijf) verschuldigd. Met deze bijdrage worden initiatieven gefinancierd die ten goede komen van alle zelfstandigen. 

Voor startende vennootschappen wordt een uitzondering gemaakt. De startende vennootschap krijgt gedurende de eerste drie jaar een vrijstelling van betaling, als:

  • Als alle zaakvoerders en een meerderheid van de werkende vennoten gedurende de laatste 10 jaar (voor de oprichting) niet meer dan drie jaar zelfstandig zijn geweest en
     
  • Als het om een personenvennootschap gaat die is ingeschreven in de Kruispuntbank van de Ondernemingen. 

Opgelet: De vennootschap moet zich wel aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds ten laatste 3 maanden na neerlegging van de oprichtingsakte. Bovendien moeten ook de mandatarissen binnen de vennootschap zich aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds.  Dit geldt ook als je actief bent als onbezoldigd mandataris.  Voor de werkende vennoten, die niet werken in ondergeschikt verband, geldt dezelfde regel.  Of en hoeveel sociale bijdragen je betaalt, hangt ondermeer af van de hoogte van je inkomen en het feit of je die activiteit uitoefent in hoofd- of in bijberoep.  Er wordt ook een uitzondering gemaakt voor onbezoldigde mandatarissen die pensioengerechtigd zijn en voor stille vennoten die enkel kapitaal inbrengen.

Voor de aansluiting kan je terecht bij het Liantis Sociaal Verzekeringsfonds. Je kan deze aansluiting echter ook in orde laten brengen, samen met je andere startersformaliteiten, bij Liantis ondernemingsloket.

Hoeveel bedraagt de vennootschapsbijdrage?

 

Meer over: HRM, Sociaal Secretariaat, Partners, Liantis, Starten, Sociale zekerheid, Verzekeringen, Ondernemingsvorm, Gezondheid-Welzijn-HRM

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!