Is een postbusadres als tweede vestigingseenheid mogelijk?

Laatste aanpassing: 
11/09/2020

Een postbusadres als tweede vestigingseenheid is niet mogelijk: er moet een activiteit worden uitgeoefend of de plaats zijn van waaruit een activiteit wordt uitgeoefend. Een postbus voldoet niet aan deze vereisten.

Definitie vestigingseenheid in art. 2, 6° KBO-wet: een plaats die men geografisch gezien kan identificeren door een adres, waar ten minste een activiteit van de onderneming wordt uitgeoefend of van waaruit de activiteit wordt uitgeoefend.

Voorbeelden: werkplaats, fabriek, winkel, verkooppunt, kantoor, mijn, steengroeve of andere plaatsen waar natuurlijke rijkdommen opgedolven worden, directie zetel, pakhuis, bijkantoor... De plaats van de vestigingseenheid moet steeds geïdentificeerd kunnen worden door een adres.
 
Wat is geen vestigingseenheid: thuisadres van een werknemer die aan telewerk doet, een werf (tijdelijk/geen stabiel karakter), een automatische verdeelmachine (bv. drank-of broodautomaat), een weide (geen "adres")...
 
De registratie van vestigingseenheden maakt het mogelijk te weten waar een bedrijf daadwerkelijk zijn activiteit (bv. productie) uitoefent. Dit is van belang voor o.a. de toekenning van vergunningen, controles...
 
Bij vele ondernemingen worden de daadwerkelijke activiteiten van de onderneming op een ander adres uitgeoefend dan op het maatschappelijk adres. Het maatschappelijk adres van een onderneming is de plaats waar de belangrijke beslissing i.v.m. de onderneming genomen worden, maar hoeft niet de plaats te zijn waar de activiteiten daadwerkelijk worden uitgeoefend. Bij een zelfstandige ondernemer (onderneming-natuurlijk persoon) zal het adres van de maatschappelijke zetel steeds gekoppeld zijn aan het domicilieadres (afkomstig uit het Rijks- of BIS-register).

Voor bijkomende vragen kan je steeds contact opnemen met een regionale startersadviseur in het dichtstbijzijnde UNIZO kantoor.
 

Meer over: Starten, Startersformaliteiten

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!