Hoe bereid ik kredietonderhandelingen met de bank voor?

Laatste aanpassing: 
03/09/2021

Hoe wek je het vertrouwen van de bank en sleep je de meest optimale kredietovereenkomst uit de brand? Hier een aantal tips.

Bereid je dossier goed voor.

 • Banken staan niet per definitie te springen om kredieten te verstrekken. Uiteraard zijn ze erg geïnteresseerd in goed onderbouwde financieringsprojecten, waaruit ondernemer én bankier profijt kunnen halen. Maar de bankwereld toont zich meer dan ooit op zijn hoede voor al te risicovolle dossiers. Tegenover iedere financiering moet de ondernemer garanties kunnen stellen. Hoeveel wil je als ondernemer bijvoorbeeld zélf in het te financieren project investeren? Welk risico neem je met andere woorden voor eigen rekening?
   
 • Minstens even zwaar in het beslissingsproces van de bank weegt je vakbekwaamheid en geloofwaardigheid als ondernemer, en die zal vooral blijken uit de grondigheid waarmee het te financieren project in een dossier wordt voorbereid. De beste indruk maak je ongetwijfeld met een goed onderbouwd ondernemingsplan.
  UNIZO Start biedt je een tool aan om een ondernemingsplan en financieel plan op te stellen. Via onze Starterstool kan je volledig gratis een account aanmaken en van start gaan.

Wees open en eerlijk.

 • Een goede bankrelatie is in de eerste plaats een kwestie van wederzijds vertrouwen. Je belangen en die van je bankier lopen in belangrijke mate samen. Speel daarom van bij het allereerste gesprek met je bankier open kaart, niet alleen over het te financieren project op zich, maar evenzeer over de globale financiële situatie en draagkracht van je bedrijf. 
   
 • Aan ieder project, hoe goed ook doordacht, zitten zwakke elementen die risico's inhouden. Je verhoogt zeer sterk je geloofwaardigheid door in het gesprek met de bankier zélf op die zwakke schakels te wijzen, en daarbij ook concrete maatregelen voor te stellen om de onvermijdelijke risico's tot een minimum te herleiden.

Neem de kritiek van je bank ter harte.

Veel ondernemers vereenzelvigen de bank met de kantoorhouder in hun buurt. Daaruit vloeit nogal eens de misvatting voort dat die kantoorhouder zélf over de toekenning van het krediet mag beslissen. Zeker wanneer het om aanzienlijke bedragen gaat, is dit absoluut niet het geval. Een afzonderlijke commissie binnen de bankinstelling, pluist de kredietaanvraagdossiers haarfijn uit op risico-technisch vlak.

Hard onderhandelen is belangrijk, maar...

 • In een gezonde concurrentiële markt kan er altijd onderhandeld worden over de prijs. En dat geldt ook voor kredieten. Oogt je te financieren project goed doordacht en winstgevend, dan zien de banken je graag komen. 
   
 • Vanuit die sterke uitgangspositie kan het zeker geen kwaad om eens met een tweede bankinstelling te gaan praten. Dat geeft je een breder zicht op de onderhandelingsmarge die er in de markt bestaat inzake prijs, en je hoort ook eens een andere klok luiden op het vlak van de meest aangewezen kredietvormen.
   
 • Onderhandelen kán dus, móet zelfs. Maar er zijn wel grenzen aan het bank-shoppen.  Een goede verstandhouding met de bankier is óók belangrijk!  Een gezonde win-win-relatie duurt nog altijd het langst.

Eerst lezen, dán pas tekenen.

Mondelinge onderhandelingen verplichten je in principe tot niets. Pas wanneer de overeenkomst rond is en alles op papier komt, breekt het cruciale ogenblik van de ondertekening aan. Vooraleer je handtekening te zetten is het absoluut noodzakelijk het integrale contract nog eens grondig door te lezen.

Meer over: Starten, Financieel plan, Nuttige starterstips

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!