Hoeveel kost een werknemer jou?

Laatste aanpassing: 
27/01/2021

Spreek in de loononderhandeling vooraf en in het contract steeds een brutoloon af. Het verschil tussen bruto en netto is namelijk afhankelijk van de persoonlijke situatie van je werknemer (gezinslast). Je bepaalt zelf het brutoloon van je werknemer, maar dat mag nooit lager zijn dan het Gemiddeld Gewaarborgd Minimum MaandInkomen (GGMMI). Verder zijn er in bijna iedere sector baremalonen, die gelden als minimumlonen voor jouw Paritair Comité (PC). Je sociaal secretariaat kan je die bezorgen.

Voor alle werknemers die werken in België bij een in België gevestigde werkgever, moeten er in principe sociale zekerheidsbijdragen betaald worden aan de RSZ (Rijksdienst voor Sociale Zekerheid).

  • Voor arbeiders worden de bijdragen berekend op 108% van het brutoloon en bedragen ze al naargelang de grootte van het bedrijf van 38,93% tot 40,86% + 10,27% vakantiegeld. Bij arbeiders wordt het vakantiegeld door de sociale zekerheid (vakantiekas) betaald. Daardoor moet de werkgever meer socialezekerheidsbijdragen betalen voor arbeiders dan voor bedienden. Bijvoorbeeld: een bruto uurloon van €8,50 kost je in de praktijk ruim €13.
  • Bij bedienden variëren de socialezekerheidsbijdragen – op basis van 100% van het loon - van 32,93% tot 34,86%, maar als werkgever betaal je zelf – naast het enkel vakantiegeld (= zijnde de doorbetaling van een wedde tijdens de vakantiedagen) - het zogeheten dubbel en aanvullend vakantiegeld rechtstreeks aan de bediende, in de maand dat die zijn hoofdvakantie neemt. Dit bedraagt jaarlijks doorgaans 92% van de bruto maandwedde.

Veel sectoren hebben echter een eigen systeem van bijkomende sociale voordelen: eindejaarspremie, aanvullende werkloosheids- of ziekteuitkeringen, aanvullend vakantiegeld, premies...

Zit je nog met andere vragen?

Stel ze aan onze UNIZO Starterslijn!

Meer over: Aanwerven, Starten, Personeel aanwerven
Thema: Personeel

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!